Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
16. 8. 2012,
12.36

Osveženo pred

7 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 16. 8. 2012, 12.36

7 let

Peticija Amnesty International: Izpustite Pussy Riot (VIDEO)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Z apelom Izpustite Pussy Riot in zgovornim plesnim nastopom v balaklavah so se v kampanjo za izpustitev članic omenjene ruske punk skupine vključili tudi podporniki Amnesty International.

Tako so na torkovi prireditvi v okviru festivala Trnfest v KUD France Prešeren obiskovalke in obiskovalce vabili k podpisu peticije za izpustitev Jekaterine Samučevič, Marije Aljohina in Nadežde Tolokonikov, znanih kot triperesna deteljica, ki sestavlja punk skupino Pussy Riot. Zaradi provokativnega performansa, ki so ga, oblečene v kratka krilca in ob zvokih električnih kitar v osrednji moskovski pravoslavni cerkvi Jezusa Odrešenika izvedle februarja letos, jim grozijo tri leta za zapahi. Kazen naj bi bila izrečena jutri.

Člani Amnesty International so prepričani, da so obtožena dekleta zapornice vesti in so pridržane zgolj zaradi legitimnega izražanja svoje protesta.

Kot smo v preteklih dneh že večkrat poročali, se pozivi za izpustitev članic Pussy Riot vrstijo z vseh strani, akciji pa so se pridružili tudi na festivalu Punk Rock Holiday 2012 v Tolminu:

Kdo se skriva pod imenom Pussy Riot? Pussy Riot so umetniški kolektiv, ki ga sestavljajo Jekaterina Samučevič, Marija Aljohina in Nadežda Tolokonikov. Njihov sodni proces razburja mednarodno javnost, saj lahko članice zaradi performansa, ki so ga 21. februarja izvedle v osrednji moskovski pravoslavni cerkvi, doletijo tri leta zapora. Devico Marijo so v performansu prosile, naj Rusijo reši Putina, zdaj pa jim tožilstvo očita napad na celotno Pravoslavno cerkev in njene vernike.

Ne spreglejte