Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 11. 2007,
20.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 28. 11. 2007, 20.47

8 let

Ob 50-letnici Klavdija Tutte izšla njegova monografija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Akademski slikar Klavdij Tutta bo v okviru praznovanja Abrahama pripravil niz dogodkov, s katerim bo v Kranju predstavil sebe in svoje 30-letno delo.

Vrsta 20 dogodkov se je začela v ponedeljek z razstavo na zastavah, nocoj pa je sledila slovesna otvoritev razstave slik Evropske barve v hotelu Kokra na Brdu pri Kranju ter predstavitev monografije Klavdij Tutta, v kateri so življenju in delu umetnika spregovorili številni avtorji.

"Želel sem oživiti kranjski stari del mesta"

"Pri zasnovi niza dogodkov me je vodila 30-letnica mojega delovanja, poleg tega pa tudi želja pripomoči k oživitvi kranjskega starega mestnega jedra, ki zaradi gradnje trgovskih centrov na obrobju mesta propada," je o projektu spregovoril Tutta in dodal, da je v zadnjih treh letih veliko ustvarjal in da se je nabralo precej materiala. Zato ima vsaka v nizu razstav, ki se bodo v Kranju zvrstile do januarju prihodnje leto, svoj jaz.

50 let življenja in 30 let ustvarjanja zaznamuje monografija Klavdij Tutta, ki je izšla v obliki kataloga in v obliki za sladokusce, torej v trdi v vezavi. Nastala je v sodelovanju z Gorenjskim muzejem, ki tako ponovno uresničuje svojo poslanstvo za razvoj in spremljanje sodobne likovne umetnosti na Gorenjskem. Direktorica Gorenjskega muzeja Barbara Ravnik Toman je pojasnila, da se ni bilo težko odločiti za podporo projekta. Meni namreč, da v sodelovanju s Tutto pripomorejo k razvoju sodobne umetnosti na Gorenjskem in njeni čim večji kvaliteti.

Človek izjemne ustvarjalne širine

Kot je pojasnila likovna kritičarka Anamarija Stibilj Šajn, je Klavdij Tutta avtor, ki veliko in kvalitetno ustvarja zanimive stvaritve iz bogatega sveta idej. Njegova dela so niz dovršenih, mojstrsko izpiljenih umetniških zgodb. Je umetnik v kompleksnem pomenu besede, je povezovalec ustvarjalnosti, je vezni člen med ustvarjalci in občinstvom, je človek izjemne ustvarjalne širine in širokega srca. Poln idej, ki jih ne hrani zase, ampak jih rad deli z drugimi, je Tutto opisala Stibilj Šajnova.

Izredno obsežni likovni opus

Likovni kritik Damir Globočnik pa je poudaril, da se Tutta lahko pohvali z izredno obsežnim likovnim opusom. Pri tem pa je svoja dela uspel prežeti z optimizmom, njegovo delovanje pa je lahko vzor za vse likovne ustvarjalce, meni Globočnik.

Tudi pri ciklu desetih slik Evropa prevladujejo nepogrešljivi motivi, kot so biki in sonce, ter formalni pripomočki, kot so barvno plastenje, vejice kot pokazatelj kompozicijskih silnic in na platna pritrjene krožne plošče iz kartona, ki so se jim pridružile v ladjice spremenjene evropske zvezde in silhuete obrazov. Globočnik meni, da so to evropske zvezde in Evropejci ter da se je s tem Tutta odzval na dogajanje v tem času in v prostoru razstavljanja. Brdo pri Kranju bo namreč v prvi polovici prihodnjega leta glavno mesto slovenskega predsedovanja Evropski uniji. Razstavo, ki jo je odprl direktor javnega zavoda protokolarne storitve RS Iztok Purič in bo na ogled pol leta, pa si bodo tako lahko ogledali tudi številni tuji gostje.

Ne spreglejte