Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 1. 2008,
12.18

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 24. 1. 2008, 12.18

8 let

Nov niz novomeškega abonmaja Jazzinty

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Zavod LokalPatriot, ki deluje pod okriljem Društva novomeških študentov, v petek ob 21. uri v svojem klubu pričenja šesti krog Jazzintyja.

Nabor šestih abonmajskih koncertov bo v šestih mesecih postregel z medkulturnim dvogovorom med domačimi in nemškimi jazzovskimi ustvarjalci. Prireditelji so ga strnili v geslu Vzhod sreča zahod.

Kot je povedal programski vodja LokalPatriota Jure Dolinar, zavod letos nadaljuje primerjalni medkulturni dialog srednje- in vzhodnoevropskih držav ter Slovenijo kot vmesno točko in Novim mestom kot vse bolj prepoznavnim osiščem sodobne improvizirane glasbe.

Prireditelji so lani v okviru abonmaja Jazzinty, ki je nastal kot napovednik novomeške poletne jazzovske delavnice z istim imenom, predstavili izbor avstrijske jazzovske ustvarjalnosti, letos nadaljujejo s predstavijo nemških glasbenikov in zasedb, ki se lahko navežejo na sorodne slovenske projekte.

Predstavitev nemških glasbenikov in zasedb

Po Dolinarjevi oceni je program abonmaja postal zrelejši, glasbe z njim ne delijo več na popularno, klasično ali napredno, temveč prinašajo kar se da široko paleto in hkrati lovijo smernice improvizirane glasbe. Tako so tudi letos oblikovali tri programske sklope, sredinskega, fuzijskega in nadžanrsko svobodnega.

25. januarja bavarski jazzovski kvintet Subtone Kot prvi v nizu bo v petek, 25. januarja, v Novem mestu nastopil bavarski jazzovski kvintet Subtone, sestavljen iz mladih članov Nacionalnega nemškega jazz orkestra. Cikel bo 16. februarja nadaljeval domači Jure Pukl New Virus Quintet, ki je lani pri novomeški založbi Goga izdal album Sound Pictures - Zvočne slike.

8. marca nemški fuzijski trio Jazz Pistols

Nato bo 8. marca oder LokalPatriota zasedel nemški fuzijski trio Jazz Pistols, 3. aprila pa se bo predstavil ljubljanski tranžanrski Miusow Quartet. Zadnja abonmajska koncerta bosta ponudila svobodnejše oblike jazza. Tako bo 15. maja nastopil kvartet mednarodno preizkušenega nemškega saksofonista Jonannesa Endersa.

Cikel bo 7. junija zaključil mednarodno uveljavljeni bobnar, tolkalec, zvočni raziskovalec in skladatelj Zlatko Kaučič. Nastopil bo s priznanim romunskim violinistom in skladateljem Alexandrom Balanescujem ter njegovim godalnim kvartetom.

Novomeški jazzovski abonma s sporedom nagovarja ustaljeno glasbeno občinstvo in mlajše poslušalce. Kot pojasnjuje Dolinar, so lani zaznali nekoliko večje zanimanje in pomladitev občinstva.

Ne spreglejte