Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 2. 2013,
18.28

Osveženo pred

1 leto, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

pesnik

Ponedeljek, 11. 2. 2013, 18.28

1 leto, 5 mesecev

Na ljubljanskem pesniškem festivalu mlada pesniška scena

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V sredo se bo v Ljubljani začel 20. pesniški festival Trnovski terceti, kjer se bo v treh večerih predstavilo devet pesnikov iz Slovenije in tujine. Letošnja posebnost so mlajša pesniška imena.

Na 20. ljubljanskem pesniškem festivalu Trnovski terceti, ki se bo začel v sredo, bo nastopilo šest slovenskih in trije tuji pesniki. Po besedah Gregorja Podlogarja, ki s Tonetom Škrjancem pripravlja festival, bodo letošnja posebnost mlajša in nagrajena pesniška imena, ki predstavljajo trenutno pesniško sceno.

Festival bodo v sredo uvedli slovenska pesnika Marko Matičetov in Primož Čučnik ter slovaški poet Marian Milčak. V četrtek bodo svojo poezijo predstavili Karlo Hmeljak, Janez Ramoveš ter egiptovska pesnica Iman Mersal. Trnovske tercete bodo v petek sklenili Muanis Sinanović, v Makedoniji rojena Lidija Dimkovska in hrvaški literat Robert Perišić.

Ljubljanski pesniški festival, ki je nastal leta 1994 v sodelovanju z Društvom slovenskim pisateljev in se pozneje po Škrjančevih besedah "osamosvojil", velja za največji mednarodni festival poezije v prestolnici.

Nova in močna generacija, ki ima svoj pesniški glas Do zdaj se je na festivalu predstavilo že okoli 170 avtorjev, se pa nekatera imena ponavljajo. Tako bodo letos ponovno nastopil Čučnik, Dimkovska in Ramoveš, je povedal Podlogar. Letošnji festival bo predstavil lanske dobitnike vseh večjih slovenskih pesniških nagrad. Čučnik je lani prejel Veronikino nagrado, Ramoveš Jenkovo, Sinanovićeva pesniška zbirka Štafeta okoli mestne smreke pa je bila na 28. slovenskem knjižnem sejmu izbrana za prvenec leta, je spomnil Podlogar.

Druga posebnost bodo mlajša pesniška imena, tretjina nastopajočih je rojena v 80. letih preteklega stoletja, je pojasnil Podlogar. Po njegovih besedah bo predstavljena "nova generacija, ki je močna in ima svoj pesniški glas".

Organizatorji upajo, da bo festival, ki ima skromen proračun, podprla Mestna občina Ljubljana, čakajo pa tudi na razpis Javne agencije za knjigo RS.

Ne spreglejte