Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 2. 2008,
9.06

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 13. 2. 2008, 9.06

8 let

Na Goriškem Potovanje po delu Bojana Štoklja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V Mestni galeriji Nova Gorica bodo v petek, 15. februarja, ob 19. uri odprli pregledno razstavo prezgodaj preminulega primorskega umetnika Bojana Štoklja.

Na razstavi, ki je nastala v sodelovanju z Mestno galerijo Ljubljana, bodo med drugim na ogled kipi, objekti, fotografije in video, ki kažejo na kompleksnost umetnikovega ustvarjanja.

Potovanje po delu Bojana Štoklja, kot nosi naslov pregledna razstava, bo v Novi Gorici, kjer je kipar, fotograf in medijski umetnik živel in ustvarjal, na ogled do 7. marca. Po diplomi iz kiparstva na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani je namreč Štokelj v svojem delu raziskoval področje umetnosti v prostoru in času, vlogo umetnika in status umetnine. Na številna vprašanja je tako avtor, po poklicu sicer strojevodja, skušal odgovoriti v različnih umetniških medijih in s sodobnimi izraznimi sredstvi, so sporočili iz Mestne galerije Nova Gorica.

Umetnost razširil na druge medije

Štokelj, v slovenskem in mednarodnem prostoru aktiven v 80-ih in 90-ih letih prejšnjega stoletja ter vse do smrti leta 2001, je bil namreč eden tistih domačih umetnikov, ki so izhodišča z akademije razširili na druge medije. Skulpturo je sprva razširil v prostor, zatem se je izražal z instalacijami, fotografijo in performansom. Kasneje se je usmeril v računalniško grafiko ter v z računalniško podporo povezane medije.

V svojem ustvarjanju je bil kritičen do družbe, sistema in skonstruiranega sveta, ki odkriva drugačno realnost. Družbena in kulturna klima, v kateri je gradil svojo pozicijo, je pogojevala njegovo kritično in samorefleksivno držo, v katero je vnesel marsikatero lastno izkušnjo in svojstveno potezo.

Sistematičen in subtilen umetnik Tudi pregled njegovega fotografskega ustvarjanja od sredine 80-ih let dalje dokazuje, da je bil sistematičen in subtilen umetnik. Fotografiji je dodal lasten, prepoznaven likovni jezik, razvijajoč se skozi različne delovne faze, so še sporočili iz novogoriške mestne galerije.

Ne spreglejte