Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 6. 2010,
13.48

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 24. 6. 2010, 13.48

8 let

Mini poletje za popestritev ležernih poletnih dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Mini poletje (tokrat že dvanajsto) v organizaciji Mini teatra bo družinam vse do 29. avgusta zapolnjevalo poletne dni.

Kakšen je glavni namen Mini poletja?

Glavni namen je v poletnih dneh, ko so vsa druga gledališča zaprta, predstaviti produkcijo predstav za otroke, ki je nastala po vsem svetu, in pritegniti različne prakse lutkovnih, estetskih in jezikovnih poetik izražanja. Predstaviti želimo različne tehnike animacije in različne tehnologije. Naš temeljni namen je, da vsem, ki si želijo dobrih komornih predstav in kakovostnih lutkovnih ubeseditev pravljic, to veselje ponudimo tudi poleti. Že 12. leto popestrimo otrokom poletne nedelje in še kak dan zraven. Žal smo zaradi omejenih sredstev prisiljeni v Ljubljano vabiti manjše predstave, saj za velike, drage produkcije žal nimamo dovolj sredstev. Letos vabimo tako na predstave uveljavljenih gledališč za otroke kot tudi posameznikov in glasbenih skupin.

Ajda Toman bo ves julij razveseljevala najmlajše na poučno-zabavnih delavnicah, povezanih z letošnjim projektom Ljubljana – svetovna prestolnica knjige. Avgustovske nedelje (med 17. in 18.30) pa bodo na grajskem dvorišču Ljubljanskega gradu z ustvarjalnimi delavnicami za otroke popestrili likovni umetniki iz društva Sezam, katerega poslanstvo je Brez igre ni otroštva.

Katere predstave bodo po vašem mnenju pritegnile največ zanimanja gledalcev in obiskovalcev?

To je težko reči, saj na obisk vplivajo številni dejavniki. Gotovo je bila največji spektakel že predstava ob odprtju, Cirk znamenitega italijanskega cirkusa Pantakin. In pa seveda velik koncert Sonček in Sončice, ki nas čaka to nedeljo. Po kakovosti ni večjih razlik, vse predstave so dobre in primerne za otroke. Zagotovo je vsaka od njih zanimiva na svoj izviren način. Tako bomo videli izvorno pravljico Ane Savić Gecan iz Hrvaške, Crtančica, ta pripoveduje o osamljeni deklici, ki svojo osamljenost rešuje z risanjem tistih in tistega, kar pogreša. Likovno in izvedbeno je izjemno zanimiva. Prav tako predstava Praga – začarano mesto, ta pripoveduje o pogumnem fantičku Christopherju, ki potuje skozi srednjeveško Prago in se spoprijema s svojimi ter mestnimi demoni. Belgijska skupina Figurentheater Vlinders pripravlja izvirno združitev Andersenovih pravljic Svinjski pastir in Kraljična na zrnu graha v predstavo Andersen v rdečem in zelenem. Najbolj priljubljena pravljica vseh časov, Pepelka, ki prehaja mističnost, je vedno izjemno doživetje, tako bo zagotovo tudi 18. julija ob 18. uri v Mini teatru, ko bosta zaigrala izjemna Vanja Plut in Saša Tabaković.

Festival je namenjen otrokom, vendar pa je večina prireditev na sporedu v poznih večernih urah. Kakšni so argumenti za tako odločitev?

Gre za poletni festival, ko so dnevi veliko daljši. Nekatere predstave, na primer predstava italijanskega cirkusa Pantakin Circo Teatro, potrebujejo posebne svetlobne učinke, zato jo je bilo treba začeti ob mraku, saj smo hoteli velik spektakel na prostem. Pozneje je le še koncert Sonček in sončnice Zavoda Sploh, kar je skupna odločitev izvajalcev in organizatorjev glede na preostale prireditve. V juliju, ko so dnevi izrazito dolgi, smo večerne prireditve zaradi izkušenj in predlogov obiskovalcev načrtovali ob 19. uri. V avgustu, ko so dnevi postopno krajšajo, predstave pomikamo v zgodnejše večerne ure. Sicer pa na splošno v vsej Evropi tudi predstave za otroke v poletnih mesecih igrajo zvečer in to ni nikjer težava, pri nas pa se še zmeraj vedemo, kot da gredo otroci spat po risanki ob 19h, kar preprosto ni res. Popoldanska vročina bi zagotovo prej odgnala kot privabila več obiskovalcev. Sicer pa je večina predstav na sporedu kar dvakrat, in sicer prvič že dopoldne ob 11. uri, tako da si še pred nedeljskim kosilom lahko privoščimo ščepec kulture. Pa tudi ustvarjalne delavnice so vse popoldne, ko je sonce nižje in se lažje diha in ustvarja.

Vstopnice za predstave so dva evra, medtem ko so vse razstave in ustvarjalne delavnice brezplačne, kar pomeni, da so večino stroškov nase verjetno prevzeli sponzorji. Kako zahtevno oziroma preprosto je bilo v teh časih gospodarske krize privabiti sponzorje?

Sponzorje je izjemno težko pridobiti. Naši odnosi so večinoma partnerski in z nekaterimi sponzorji urejamo razmerja s kompenzacijami. Večino stroškov pokrijeta ministrstvo za kulturo in Mestna občina Ljubljana, seveda z interesom približati lepoto lutk in pravljic obiskovalcem ter prebivalcem Ljubljane, nekaj primakne tudi Turizem Ljubljana. Na srečo je del predstav nastal v okviru projekta Lutkovna nomadska akademija in so delno financirane iz sredstev evropske komisije v okviru programa Kultura 2007–2013.

Ne spreglejte