SiolNET. Trendi Svet znanih
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Mesto žensk ob 8. marcu opozarja na politično nasilje nad ženskami

4

termometer

Z nocojšnjim predavanjem Svetlane Slapšak, naslovljenim Antično gledališče, senčno gledališče in feminizem v Knjigarni Azil se začenja projekt Herstory of Bra and Knife.

Tega ob prazniku žensk, 8. marcu, organizirajo v društvu Mesto žensk, da bi opozorili na politično nasilje nad ženskami.

V sklopu projekta "Herstory of Bra and Knife: Performing Political Violence Against Women" (Njena zgodba o modrcu in nožu: Izvajanje političnega nasilja nad ženskami) se bo v osmih dneh na različnih prizoriščih po Ljubljani zvrstilo več dogodkov. Projekt je namenjen "opolnomočenju udeležencev, ki jih sestavljajo žrtve političnega nasilja, raziskovalci, imigranti in socialni delavci", so zapisali v društvu za promocijo žensk v kulturi - Mesto žensk.

Poleg uvodnega predavanja projekt med drugim prinaša okroglo mizo, na kateri bodo o nasilju nad ženskami spregovorili novinar Boštjan Videmšek, Vesna Kesić (Center za ženske žrtve vojne Zagreb in Iniciativa žensko sodišče), Jovana Mihajlović Trbovc (Mirovni inštitut) in Aida Hadžiahmetović (Slovenska filantropija). Med dogodki so v Mestu žensk posebej opomnili na fotografsko razstavo Mance Juvan z naslovom (U)Okvirjanje nasilja, ki jo bodo 6. marca odprli v Mestnem muzeju.

Ob pogovorih in razstavi bo organizirana tudi delavnica, na kateri bodo udeleženci pod vodstvom Nene Močnik in Ane Rokvić-Pinterić spregovorili o tematiki političnega nasilja. Vodji delavnice bosta pri delu uporabljali aplikativno dramo. Ta je sestavljena iz pedagoških, terapevtskih in raziskovalnih metodologij, ki temeljijo na družbeni akciji in aktivizmu. Tematsko je sorodna kulturnim študijam in antropologiji, saj se ukvarja z aktualnimi družbeno-političnimi vprašanji posameznikov, skupine ali celotne družbe.

Predstavitev rezultatov delavnic v Gledališču Glej bo 8. marca, na dan žena, tudi sklenila projekt.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin