Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Deja Crnović

Torek,
29. 9. 2015,
15.01

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 29. 9. 2015, 15.01

7 let, 12 mesecev

Mesto žensk letos o telesu kot teritoriju

Deja Crnović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Mednarodni festival sodobnih umetnosti Mesto žensk letos 21. leto zapored poteka v Ljubljani, tokrat z naslovom Telo - moj teritorij, ki daje poudarek telesom v aktivizmu in umetnosti.

Festival Mesto žensk bo med 5. in 15. oktobrom ponudil 46 različnih projektov, ki jih je pripravilo 95 sodelujočih na 17 lokacijah po Ljubljani. Letos bo uradno festivalsko zbirališče v lokalu Pritličje na Mestnem trgu.

Kot je na današnji novinarski konferenci povedala umetniška vodja Mara Vujić, se festival z naslovom Telo - moj teritorij letos osredotoča na umetniške in aktivistične prakse, v katere so ustvarjalke in ustvarjalci vložili svoja telesa. Lotili se bodo politike nadzora nad našimi telesi in se upirali družbenim konstruktom in normativom na tem področju. V ospredju bo žensko telo in nadzor nad ženskim telesom.

V okviru festivala bodo na sporedu razstave, delavnice, glasbeni dogodki, predavanja in pogovori, filmi ter performansi, ples in gledališke predstave. Prvi dogodek se bo zgodil že nocoj v Kinu Šiška, ko bodo odprli striparsko razstavo avtoric kolektiva Komikaze Femicomix, ob 20. uri pa bo nastopila skupina Zbor praksa.

Med plesnimi prireditvami je Mara Vujić izpostavila Dano Michel s plesnim performansom Rumena brisača, Anne Juren in Annie Dorsen s predstavo Magično ter Mariantonio Oliver, ki bo na festivalu predstavila špansko in slovensko različico predstave. V prvi z naslovom Las Muchas bodo nastopile prebivalke Mallorce, stare med 70 in 82 leti, v slovenski različici z naslovom Gospe pa prebivalke Ljubljane.

Med vrhunce festivala uvrščajo še Cassils, dobitnico prve nagrade na ANTI Festival International Prize for Live Art (2014), ki se bo nas festivalu predstavila s performansom Podoba v nastajanju in v pogovoru z Dominicom Johnsonom, ter Moiro Finucane s predstavo Gotharama.

Del festivalske tradicije so tudi nastopi slovenskih umetnic, zato letos napovedujejo nastop Male Kline s predstavo Geneza in Irene Tomažin s predstavo Telo glasu. V okviru filmskega dela programa bo premierno predstavljen film Majde Širca z naslovom Ženska, ki raziskuje boj za pravice žensk v slovenskem prostoru.

Glasbeni program bodo napolnile Erika Stucky, Helena Velena, Electric Indigo in Jordan Reyne, poleg razstave Femicomix pa bo v času festivala v Škucu na ogled razstava Cikcak, ki bo prikazovala večplastne odnose med feminizmom in različnimi diskurzi iz prostorov nekdanje Jugoslavije.

Ob festivalu bo izšla tudi posebna številka Časopisa za kritiko znanosti, ki bo prek Mesta žensk kot iztočnice obravnavala zgodovino festivala in feminizma našega prostora.

Ne spreglejte