Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 1. 2012,
21.10

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Nedelja, 1. 1. 2012, 21.10

8 let

Mestni muzej in galerije mesta Ljubljane v letu 2012

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Mestni muzej Ljubljana za leto 2012 napoveduje razstavo iz kiparske muzejske zbirke ter predstavitev novih arheoloških najdb z območja prestolnice in drugih pridobitev muzeja.

Pestro razstavno leto se obeta tudi v Galeriji Jakopič, galeriji Vžigalica, v Kulturnem centru Tobačna 001, pa tudi v Mestni galeriji Ljubljana ter obeh Bežigrajkah.

Srednjeveška Ljubljana in najdbe s Krojaške ulice V Mestnem muzeju Ljubljana bodo 7. februarja odprli razstavo z naslovom "Več glav... iz kiparske zbirke Mestnega muzeja Ljubljane... več ve". Zbirka doslej še nikoli ni bila v celoti predstavljena. Na ogled bodo kipi, ki upodabljajo ljudi, ki so v določenem obdobju živeli v Ljubljani ter bili tesno povezani s prestolnico in njenim razvojem. Razstava bo, kot so sporočili iz Muzeja in galerij mesta Ljubljane, odprta do konca prihodnjega leta.

Tudi v letu 2012 bodo nadaljevali s predstavitvami novih arheoloških najdb v zakladnici Mestnega muzeja Ljubljana. Do konca leta bodo predvidoma predstavljena tri najdišča in posamezne izkopanine. Že v januarju bo to srednjeveška Ljubljana in najdbe s Krojaške ulice. Poleg arheoloških najdb bodo predstavili tudi druge nove pridobitve muzeja. Prva razstava v sklopu tega projekta bo secesijska jedilnica Ljubljančanke Marije Strnad - izdelek Ljubljanske obrtne šole.

Prva skupinska razstava fotografov agencije Magnum Galerija Jakopič bo med 17. januarjem in 18. marcem gostila razstavo fotografa Jožeta Suhadolnika z naslovom Album: "Neue Slowenische Kunst" (NSK) 1980-2000. Na ogled bo 59 črno-belih fotografij, ki bodo podale vpogled v delovanje umetniških skupin, kot so Laibach, Irwin, Gledališče Scipion Nasice, Rdeči Pilot in Noordung. Razstava ne želi reinterpretirati fenomena NSK kot umetniškega gibanja, pač pa ponuditi intimnejši vpogled v dokumentirane dogodke in predstaviti fotografovo komunikacijo z umetniki.

Med 29. majem in 2. septembrom bo v Jakopičevi galeriji na ogled razstava "Magnum's First": Obraz časa. To je prva skupinska razstava fotografov agencije Magnum. Prvič je bila predstavljena v avstrijskih mestih med letoma 1955 in 1956, potem pa je poniknila v pozabo. Po odkritju so jo po mesecih restavriranja ponovno predstavili leta 2006 na Dunaju. Avtorstvo 83 fotografij pripada osmim svetovno znanim fotografom, med katerimi so Robert Capa, Marc Riboud, Werner Bischof in Henri Cartier-Bresson.

V Galeriji Vžigalica bodo 20. marca odprli razstavo newyorške institucije Art Directors Club (ADC), ki od leta 1920 razpisuje svetovni natečaj za izbor kreativnih oblikovalskih rešitev v vizualnih komunikacijah. Med 20. junijem in 31. julijem pa bo razstavljen fotografski opus Klavdija Slubana z naslovom "East to East: Transsiberiades". Sluban je dobitnik številnih nagrad, med njimi tudi nagrade Leica Prize (2004) in Niepce Prize (2000).

Na ogled bo tudi naslovnica Tolkienovega Gospodarja prstanov Konec prihodnjega leta oziroma 11. decembra bodo na ogled postavili retrospektivo najpomembnejših del ilustratorja in oblikovalca Heinza Edelmanna. Edelmann je zaslovel leta 1968 kot umetniški direktor in oblikovalec tipografije animiranega filma Yellow Submarine o Beatlih. Med drugim bodo razstavljene ilustracije iz časopisov Frankfurter Allegemeine Zeitung in Twen. Na ogled bo tudi naslovnica Tolkienovega Gospodarja prstanov.

V Kulturnem centru Tobačna 001 bo med 23. februarjem in 8. aprilom na ogled večmedijski razstavni projekt ameriškega umetnika in inženirja Jamesa Powderlya. Umetnik se osredotoča predvsem na izdelavo tehnologije in medijev oziroma orodij za umetnike grafitov in politične aktiviste. Sredi septembra bodo odprli večmedijsko razstavo Marka Požlepa, ki ustvarja na področju slikarstva, risbe, videa, prostorske postavitve in performansa.

V Mestni galeriji Ljubljana bodo 5. aprila odprli skupinsko kiparsko razstavo Pot skozi skulpture. Na ogled bodo dela Dragice Čadež, Mirsada Begića, Mirka Bratuše, Boštjana Drinovca, Metoda Frlica, Darka Golije, Marca Juratovca, Damijana Kracine, Matjaža Počivavška in Rene Rusjan. Tri mesece pozneje bodo odprli skupinsko razstavo Nogomet in umetnost. Izbrani projekti umetnikov se dotikajo problematike, povezane z nogometom in fenomenom navijaških skupin, s čemer razstava odpira sociološka vprašanja sodobne družbe.

Mednarodna razstava grafik in knjig z naslovom Grafika v vizualni poeziji V začetku oktobra bodo predstavili italijanskega umetnika grškega rodu Jannisa Kounellisa, ki je leta 1956 emigriral v Italijo in nadaljeval študij umetnosti na Akademiji lepih umetnosti v Rimu. Pozneje se je kritično odzival na družbeno-politična dogajanja v 60. letih, opustil slikarsko prakso ter se z instalacijami in performansi uveljavil kot pripadnik Arte Povera.

Bežigrajska galerija 1 bo med 4. aprilom in 2. majem gostila slikarsko razstavo Suzane Brborović, jeseni oziroma med 7. novembrom in 20. decembrom pa mednarodno razstavo grafik in knjig z naslovom Grafika v vizualni poeziji. V Bežigrajski galeriji 2 pa bo med 10. in 13. aprilom potekal Mednarodni video festival narave 9, 10. oktobra pa bodo odprli razstavo Vladimirja Makuca Ptice: Risbe, slike in objekti 1956-2012.

Ne spreglejte