Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
9. 1. 2008,
14.45

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 9. 1. 2008, 14.45

8 let

Mednarodno združenje za Lipico ob tožbi proti Tavčarju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Mednarodno združenje za Lipico se je odzvalo na tožbo Kobilarne Lipica proti njenemu predsedniku Etbinu Tavčarju.

Tožba mu očita, da je medije informiral o domnevno nekvalitetnih gostinskih storitvah Kobilarne Lipica in o tem, da je v preteklosti funkcionirala kot bordel ali mafijsko postajališče. Tavčar vse to zanika.

Društvo se zavzema za varovanje in razvoj Kobilarne Lipica

V današnjem, že 23. sporočilu za javnost združenje zatrjuje, da so bile vse Tavčarjeve izjave za medije posredovane v vlogi predsednika Mednarodnega združenja za Lipico, ki si prizadeva v povsem drugi smeri, kot je moč razbrati iz tožnikovih navedkov. Gre za neprofitno društvo, ki se zavzema za dejavno varovanje in razvoj Kobilarne Lipica in lipicanca kot izjemne nacionalne in svetovne kulturno zgodovinske dediščine. Cilj društva je širiti vedenje o Kobilarni Lipica in lipicancu doma in na tujem.

Združenje opozarja na pomen in potrebo po ustreznem varovanju kobilarne in lipicanca, predlaga ukrepe, utemeljene na strokovnih spoznanjih, za zagotovitev etično nespornega razvoja kulturnega spomenika. Opozarja na neodgovorno sprejemanje odločitev v nasprotju s strokovnimi standardi in mnenji, ki nepovratno krnijo kulturni spomenik. Prizadeva si za dolgoročno prostorsko ureditev, dosledno izvajanje rejskega programa za lipicanca ter predstavitev naravnih vrednot in kulturne dediščine lipiške kobilarne.

V sedem strani dolgem odgovoru na tožbo, vloženo 21. oktobra, tožena stranka navaja, da "toženčeva kritika ni usmerjena v tožečo stranko kot javni zavod, ampak v neustrezna ravnanja njenega trenutnega vodstva". Predlaga narok zunaj sodnega poslopja, na javnem kraju v primerni dvorani.

To je "potrebno glede na naravo zadeve, ki je posledica dejstva, da se je kobilarna znašla na pomembnem zgodovinskem razpotju, ko se odloča, ali bo postala stvar nacionalnega ponosa in prestiža ali pa bo prepuščena kapitalu, trenutni politiki in pritlehnim hlevarskim zdraham". Sodišče naj na obravnavi zunaj sodne stavbe dovoli zvočno in slikovno snemanje obravnave ter naj ne hiti z odločitvijo o tem predlogu, je prek odvetnika v odgovoru na tožbo sporočil Tavčar.

Ne spreglejte