Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
30. 3. 2012,
18.09

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 30. 3. 2012, 18.09

8 let

Medijski "lov na čarovnice"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
1972, leto, polno zgodovinskih trenutkov in preobratov, leto, ko je senzacionalistični tisk na vrhuncu, leto, ko je uničeno življenje naivne mladenke.

Izgubljena čast Katharine Blum je najnovejše popotovanje Slovenskega mladinskega gledališča (SMG) v svet nemške dramatike. Napeta zgodba o uničujoči moči rumenega tiska je nastala izpod peresa Nobelovega nagrajenca, nemškega literata Heinricha Bölla. Njena sporočilnost o novinarskem poigravanju z besedami, čustvi in usodami posameznikov, ki lahko nehote pripelje do tragičnega konca, je danes še kako aktualna. Najsi bo dogajanje postavljeno v sedemdeseta leta prejšnjega stoletja ali pa čas zadeva svet okoli nas danes, v tem trenutku, krvoločna lakota bralcev po kričečih velikih tiskanih naslovih na naslovnicah rumenih revij ni nikoli do konca potešena. V sprva počasnem, a iz scene v sceno stopnjujočem napetem ritmu režiser Matjaž Pograjc spretno splete pripovedne niti okoli osrednjega lika, 27-letne gospodinjske pomočnice Katharine Blum. Zgodba je ujeta v časovni okvir petih dni, od srede do nedelje, ko srečanje mladega dekleta z neznancem na pustni zabavi sproži tok dogodkov, ki pripeljejo do neželenega trenutka v njenem vsakdanu, uboja. Blumova se postopoma sesuva, ko lokalni bulvarski časopis, posredno preko policije, korak za korakom razkriva drobtinice iz njenega življenja, dejstva in izmišljotine (Zakaj? Zato, ker bralci to želijo!!!): skrivnostni "moški obisk", ljubezenska "odvisnost" od domnevnega terorista Ludwiga Göttena, utrujajoče, skorajda nacistično zaslišanje Blumove s strani inšpektorja Beizmennea in njegovih pribočnikov … Vrtanje po njeni preteklosti in sedanjosti pusti globoke rane v njeni krhki biti. Vsega je preveč. Zaradi prevelike (negativne) medijske pozornosti in dejstva, da je njen ljubljeni na koncu ujet, njeni živci popustijo in premišljeno se odloči za hladnokrvni umor novinarja, ki je vse skupaj "zakuhal".

Glavna aduta te navdihujoče postavitve o plehkosti in sprijenosti družbe - lahko bi jo opisal kot odrski "Trumanov šov" - sta predanost in uigranost celotnega igralskega ansambla z Romano Šalehar na čelu v naslovni vlogi ter fascinantno delujoča in učinkovita scenska in lučna postavitev Tomaža Štrucla.

Šaleharjeva je z Blumovo ustvarila večplastno in kompleksno igralsko kreacijo. Njena stopnjujoča preobrazba iz sprva skorajda flegmatične, hladnokrvne ženske v razrvano in uničeno junakinjo je prizemljena in umirjena, a z občasnimi kriki neznosne bolečine … je enostavno resnična. Kombinacija nedolžnosti in usodne privlačnosti je naravnost hipnotična.

S svojo nepopustljivostjo, neizprosnostjo in "moškostjo" je med obrobnimi vlogami izstopal še Matej Recer kot inšpektor Beizmenne, izvrstno pa so se svojimi vlogami (vsak od njih jih je zaigral več) poigrali tudi ostali člani ansambla: Janja Majzelj, Ivan Peternelj, Neda R. Bric, Damjana Černe, Robert Prebil in Primož Bezjak. Sploh slednji je s svojim "piflarskim policijskim pomočnikom Moedingom poskrbel za trenutke subtilne komičnosti.

Izgubljena čast Katharine Blum je slavospev besedi na sploh in podroben vpogled v kolesje rumenega novinarstva. Žal, na račun časti in ugleda nepokvarjene duše. Pa razkritje (ne)resnice poteši radovednost bralnega občinstva? Morda … a za kakšno ceno?

Ne spreglejte