Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
3. 1. 2008,
9.04

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 3. 1. 2008, 9.04

8 let

Liverpool in Stavanger Evropski prestolnici kulture 2008

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Britansko mesto Liverpool in Stavanger na Norveškem sta bili izbrani za Evropski prestolnici kulture 2008.

Obe mesti, zaznamovani z morjem, sta naziva prevzeli od Luxembourga in Sibiuja v Romuniji, ki sta bili Evropski prestolnici kulture leta 2007. Liverpool in Stavanger se torej lahko v najboljši luči predstavita skoraj 500 milijonom prebivalcem v 27 državah članicah Evropske unije.

Liverpool z veliko kulturno ponudbo v Angliji

Osemsto let stara pristaniška metropola Liverpool ima drugo največjo kulturno ponudbo v Angliji. Čeprav se je izvoz zmanjšal, je Liverpool za Londonom še vedno pomembno obmorsko pristanišče. Z dobrimi 447.000 prebivalci v mestu in 1,4 milijona v okolici je Liverpool eno največjih mest Združenega kraljestva. Svetovno slavo je dosegel z svojimi najbolj znanimi "sinovi" - Beatlesi. Posebej ponosna je Evropska prestolnica kulture 2008 na svojo Galerijo Tate Liverpool, pristanišče in stadion Anfield, domače igrišče nogometnega kluba Liverpool.

Stavanger norveška naftna prestolnica Leta 1125 ustanovljen Stavanger velja za norveško "naftno prestolnico". Tu na jugozahodni obali regije Rogaland je nekoč dominiralo ribištvo in industrija konzerv, danes pa se veliko od 120.000 prebivalcev preživlja v transportnih podjetjih, z ladjedelništvom in s polizdelki iz "črnega zlata". Pomembno nahajališče je 300 kilometrov oddaljeno od Severnega morja.

Kot Evropska prestolnica kulture Stavanger stavi na kombinacijo modernega gospodarskega življenja in zgodovinsko-kulturne dediščine. Znamenitosti mesta, ki so ga večkrat uničili požari, so katedrala, stari del z lesenimi hišami iz 18. stoletja in naftni muzej iz leta 1999.

Evropska prestolnica kulture od leta 1985 Naziv Evropska prestolnica kulture od leta 1985 vsako leto dobi najmanj eno evropsko mesto. Podeli ga Evropski svet na priporočilo Evropske komisije. Cilj je opozoriti na bogastvo, raznolikost in skupne značilnosti kulturne dediščine v Evropi ter prispevati k boljšemu razumevanju med evropskimi državljani.

Države za kulturne prestolnice lahko predlagajo več svojih mest. Da bi vključili tudi nove članice EU, bosta naziv do leta 2019 praviloma nosili po dve mesti, eno iz starih in eno iz novih članic EU. Leta 2009 bosta Evropski prestolnici kulture Linz v Avstriji in Vilnius v Litvi.

Ne spreglejte