Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 3. 2008,
11.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 12. 3. 2008, 11.20

8 let

Leonhard: Marxove ideje še nikoli tako žive kot danes

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ideje Karla Marxa po oceni uglednega poznavalca komunizma Wolfganga Leonharda še nikoli niso bile tako žive kot danes.

Življenje v Nemčiji je natančna ilustracija tistega, kar je filozof in ekonomist napovedal, je prof. Leonhard povedal Birgit Reichert v intervjuju za nemško tiskovno agencijo dpa. Pogovarjala sta se v Manderscheidu v Eifelu.

Marx je že v 19. stoletju poudarjal, da so "gospodarski problemi določene dežele" odločujoči in da vplivajo na vsa področja življenja. Stavke, demonstracije in razprave o managerskih plačah - vsi ti primeri kot da so vzeti iz slikanice ali filma o Marxu. "Marx bi danes porekel: Tako razločno kot zdaj mi pa tega res ni treba zaigrati," je povedal 87-letni profesor.

Pri razvoju kapitalizma ni nacionalnih meja

Marx - 125. obletnica njegove smrti bo v petek, 14. marca - je "presenetljivo razločno" pokazal na to, da pri razvoju kapitalizma ne obstajajo nikakršne nacionalne meje in "da vse pljuska onkraj", je dejal Leonhard. Marx je bil menda prvi, ki je v svojem konceptu v središče postavil globalizacijo in jo "opisal s pogledom v prihodnost". "Spremenili so se le pojmi," je menil Leonhard, ki je kot strokovnjak za komunizem 21 let poučeval na elitni ameriški univerzi Yale. Delavcem danes pravimo delojemalci, kapitalistu - delodajalec, upiranju proletariata pa - stavka.

Spričo prevladovanja gospodarskih vprašanj bo politika v Nemčiji vse bolj odvečna, "če ne bo končno spet pokazala na dolgoročne perspektive". V političnem vsakdanjiku se danes vse vrti "okoli malenkostnih zadev in vprašanj, ki se tičejo le naslednjih šest mesecev", je povedal Leonhard in dodal: "Človek vendarle ne more celotnega življenja zreducirati na praktična vprašanja."

Nujni premisleki in vizija prihodnosti

Ni več ne vizij ne perspektiv - širi se "izguba teorije". "Gre za izredno osiromašenje, ki me skrbi," je dejal Leonhard. Istočasno pa velja prepoved teorije. "Ko nekdo razgrne vizije, že o njem govorijo, da je populist, da gre za stara jajca in izgubo stika z realnostjo," je ugotovil politični publicist. Samoumevno bi bilo, da bi bilo dovoljeno oblikovati vizije, v nasprotnem ni ne hrepenenja ne upanja. Ljudstvo ne more živeti brez dolgoročnih premislekov in vizij o prihodnosti.

V podajanju njegovih idej o družbenih gibanjih so Marxa predvsem sovjetski oblastniki sprevračali in zlorabljali. "Pozni marksizem je v veliki meri postal odvraten," je povedal zgodovinar. "Marksizem s svojimi primitivnimi dogmatskimi potezami je hvala bogu mrtev," je ugotovil.

Leonhard je ob koncu II. svetovne vojne kot nadebuden komunistični funkcionar na ukaz Josifa Visarionoviča Stalina v Ulbrichtovi skupini, poimenovani po poznejšem predsedniku NDR Walterju Ulbrichtu, dobil nalogo, da v sovjetski okupacijski coni gradi socialistični sistem. Štiri leta pozneje je zbežal v Jugoslavijo. Svojo spreobrnitev od verujočega tovariša prek kritika v nasprotnika birokratsko-diktatorskega komunizma je popisal v skoraj 700 strani obsežnem delu "Die Revolution entlässt ihre Kinder" (Revolucija odpušča svoje otroke), ki je izšlo leta 1955.

Ne spreglejte