Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
12. 8. 2013,
19.41

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Matevž Krivic

Ponedeljek, 12. 8. 2013, 19.41

8 let

Krivičevi portreti na Krakovskem nasipu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Na panojih, postavljenih na Krakovskem nasipu, je do 9. septembra na ogled razstava portretov Matjaža Krivica, naslovljena Anonimni prijatelji.

"Upam, da se bo kateri od obrazov, ki zre v vas z mojih fotografij, dotaknil tudi vas," je ob razstavi zapisal Matjaž Krivic. Postavitev je del projekta Urbanistan.

Krivica ljudje na fotografijah, ki so na ogled na Krakovskem nasipu, vedno znova navdihujejo za nova potovanja, na katerih nato srečuje prijaznost in strah, veselje in bolečino in tke bežna poznanstva in močna prijateljstva. "Želim si širiti navdih, ki so ga ta življenja in zgodbe imela za moje življenje," je dodal.

Razstava Anonimni prijatelji je del razstave na prostem Urbanistan, ki je do 1. septembra na ogled na ploščadi pred Slovenskim etnografskim muzejem (SEM). Fotograf je projekt pripravil ob 15-letnici svojega delovanja.

Poročevalec s kriznih žarišč Boštjan Videmšek je ob njem zapisal, da je Urbanistan zgodba z druge strani: "Zgodba o tihi glasnosti na obrobju popolnega eksistencialnega, religioznega, ekonomskega in geopolitičnega kaosa. Zgodba, ki govori o nezlomljivosti duha in večnemu iskanju navdiha, ki omogoča preživetje. Je zgodba o posameznikih in družbenih skupinah, ki jedro bivanja kljub hrupu in vsesplošni urbani tesnobi iščejo v drugačnem prostoru in v drugačnem času."

Videmšek je dodal, da je Urbanistan tudi zgodba o preživetju preživetja skozi igro, molitev, tradicijo, rituale, popotovanje, druženje in predvsem posebno svetlobo, ki jo tako dobro vidi in zabeleži avtor razstave. "Urbanistan je mesto, ki omogoča počitek od mesta. Katerega koli," je sklenil.

Ob razstavi pred SEM je tudi humanitarna akcija zbiranja sredstev za delovanje šole za sirote v bližini mesta Dege v vzhodnem Tibetu.

Matjaž Krivic slovi predvsem po panoramskih fotografijah in fotografijah s socialno tematiko iz revnih predelov sveta, ki pa so bogati s tradicijo. Od leta 2000 sodeluje s fotografsko agencijo Sipa Press, nedavno pa se je pridružil tudi priznani svetovni fotografski agenciji Getty Images. Je dobitnik številnih mednarodnih priznanj in nagrad, med drugimi nagrade Royal Geographical Society za fotografa leta 2002 in 2003.

Ne spreglejte