Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
7. 1. 2008,
8.38

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 7. 1. 2008, 8.38

7 let, 12 mesecev

Konferenca, na kateri stavijo na medkulturni dialog v EU

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Z dvodnevno mednarodno konferenco na temo Medkulturni dialog kot temeljna vrednota EU se bo danes v Cankarjevem domu začel otvoritveni dogodek Evropskega leta medkulturnega dialoga.

Ta je tudi ena prednostnih vsebin slovenskega predsedovanja EU, v osrednjem slovenskem kulturnem domu pa bodo ugledni tuji in domači gostje razpravljali o oblikah sodelovanja med različnimi kulturami in identitetami, nagovarjali naj bi predvsem mlade. Uvodno plenarno zasedanje bodo v Linhartovi dvorani z uvodnimi nagovori odprli minister za kulturo Vasko Simoniti, evropski komisar za izobraževanje, usposabljanje, kulturo in mlade Jan Figel, evropski komisar za področje znanosti in raziskav Janez Potočnik in evropski ambasador medkulturnega dialoga, umetnik Marko Peljhan.

Razprave v štirih sekcijah

Razprave na konferenci bodo potekale v štirih sekcijah: Kultura in umetnost, Izobraževanje in znanost, Mediji in Trajnostni gospodarski razvoj. Na koncu, v torek, bodo poročevalci posameznih sekcij podali poročila ter ideje, ki naj ne bi, kot je na nedavni novinarski konferenci dejal minister Simoniti, ostale zgolj na papirju.

V sklopu konference bodo v Cankarjevem domu podpisali skupno izjavo o pomenu javnih servisov na področju medkulturnega dialoga nacionalnih televizijskih in radijskih hiš iz Avstrije, Italije, Hrvaške, Madžarske in Slovenije, na Ljubljanskem gradu pa bodo podpisali tudi Deklaracijo o medkulturnem dialogu Evropskega združenja festivalov.

Veliki slavnostni finale bo dvodnevno srečanje doseglo v torek, 8. januarja, ob 17.30, ko bo v Gallusovi dvorani potekala večerna slovesnost v režiji Barbare Hieng Samobor. Goste bo pozdravil slovenski predsednik Danilo Türk, uvodne nagovore pa bodo imeli še predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso, predsednik Evropskega parlamenta Hans-Gert Pöttering, filozof Edvard Kovač in predsednik vlade Janez Janša.

Pokrovitelja dogodka sta ministrstvo za kulturo in Evropska komisija, organizacijo je prevzela Fakulteta za humanistične študije Univerze na Primorskem.

Ne spreglejte