Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
10. 8. 2015,
14.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Michelle Obama David Duchovny F. Scott Fitzgerald Jeff Bezos

Ponedeljek, 10. 8. 2015, 14.19

8 let

Kaj imajo skupnega Michelle Obama, F. Scott Fitzgerald in David Duchovny?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Šolanje na ameriški univerzi Princeton. Ta se je v zgodovino vpisala s svojimi varovanci, uspešnimi na številnih področjih - v politiki, poslu, filmski industriji, znanosti in medijih.

Zgodovina univerze Princeton je dolga, prav tako tudi seznam uspešnih in znanih, ki so svojo izobrazbo pridobivali pod njenim okriljem. Od Michelle Obama do Nobelovega nagrajenca za fiziko Richarda Feynmana in še številni drugi.

Michelle Obama

Michelle Obama, žena ameriškega predsednika, je bila prva v družini, ki se je vpisala na univerzo. Na študentsko življenje se je nekaj časa privajala, nazadnje pa je bilo uspešno. Diplomirala je leta 1985.

Malcolm Forbes

Malcolm Forbes, direktor in glavni urednik revije Forbes, ki jo je prevzel leta 1957 po smrti očeta, ustanovitelja tega medija, je prav tako obiskoval Princeton. Diplomiral je iz politologije, med izobraževanjem pa je bil nagrajen s priznanjem za študentske zasluge za univerzo.

F. Scott Fitzgerald

Pisatelj F. Scott Fitzgerald, avtor romana Veliki Gatsby, objavljenega leta 1925, je številne svoje literarne junake poslal na Princeton, univerzo, ki jo je sam poimenoval "najprijetnejši podeželski klub v Ameriki". Sam je študij tam prekinil leta 1917, ko se je pridružil vojski. Že med študijem se je brusil v kreativnem in novinarskem pisanju.

Jeff Bezos

Izvršni direktor in ustanovitelj spletne trgovine Amazon, Jeff Bezos, je na Princetonu študiral elektrotehniko in računalniško programiranje. Diplomiral je leta 1986. Znano pa je, da poslovni načrt napisal kar med vožnjo iz New York Cityja v Los Angeles, kar se je očitno izkazalo za več kot uspešno pot.

Richard Feynman

Nobelov nagrajenec za fiziko iz leta 1965 Richard Feynman je na Princetonu doktoriral leta 1942. Širšo prepoznavnost mu je leta 1986 prineslo povabilo v posebno komisijo za proučevanje vzrokov ene od najhujših nesreč v zgodovini vesoljskih poletov – eksplozije Nasinega raketoplana Challenger.

Robert L. Johnson

Robert L. Johnson, ustanovitelj televizije Black Entertainment Television (BET) leta 1980, danes njen izvršni direktor, je na Princetonu iz mednarodnih odnosov magistriral leta 1972.

Jordanska kraljica Noor

V Washingtonu rojena jordanska kraljica Noor, s pravim imenom Elizabeth Najeeb Halaby, je pred kratkim, na 100. obletnico dneva alumnov na Princetonu za svoje prizadevanje za mir na Bližnjem vzhodu prejela Princetonovo nagrado Woodrowa Wilsona. Na tej ameriški univerzi je kraljica Noor, sicer ustanoviteljica in predsednica nevladne in neprofitne ustanove King Hussein Foundation International, ki se ukvarja s spodbujanjem miru in varnosti s programi, ki promovirajo medkulturno razumevanje ter gospodarsko, socialno in politično vključenost v arabskem svetu, diplomirala leta 1973. Vodi tudi Noor Al Hussein Foundation (NHF), mednarodno priznano ustanovo, ki se med drugim ukvarja z opolnomočenjem žensk.

David Duchovny

Igralec, spomnimo se ga lahko iz serije Dosjeji X in Kaliforniciranje, je na Princetonu iz angleške književnosti diplomiral leta 1982. Med študijem naj bi ga bolj kot kaj drugega zanimala košarka. Prvo plačilo za svoj igralski nastop je David Duchovny dobil za sodelovanje pri oglasu za pivo Lowenbrau.

David Remnick

Pulitzerjev nagrajenec in urednik revije The New Yorker David Remnick je na Princetonu diplomiral leta 1981. Po koncu študija si je vzel leto za potovanje po svetu, za intervjuvanje pesnikov in nastopanje na pariških ulicah. Nato se je vrnil na Princeton, kjer je bil leta 1979 med ustanovitelji univerzitetnega tednika Nassau Weekly. Urednik New Yorkerja je postal leta 1998.

Ne spreglejte