Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
29. 9. 2010,
9.02

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 29. 9. 2010, 9.02

6 let, 6 mesecev

Jose Carreras skozi oči drugih (foto & video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Joseja Carrerasa, ki 7. oktobra ob 20. uri prihaja v Areno Stožice, smo si ogledali skozi oči znanih poznavalcev opernega sveta.

Renato Horvat, avtor oddaj o operi na Radiu Slovenija, kot glavne "krivce" za Carrerasov dolgoletni obstoj v elitnem opernem klubu poudarja "talent, trdo delo, zdravo mero samozavesti in tisto, kar je najpomembneje, dodano vrednost, ki loči pevčevo vrhunskost od samo odličnosti". Dodano vrednost označuje kot seštevek talenta, brezhibne tehnike, treninga, delavnosti, drznosti, samozavesti in prepričljive interpretacije, "vsoto tega seštevka pa potem lahko z eno besedo označimo za Glas z veliko začetnico", poudarja Horvat.

"Življenje ga je dodobra preizkusilo" "Carrerasa je življenje vsekakor dodobra preizkusilo," nadaljuje Horvat, s čimer se dotakne tenorjeve uspešne bitke z levkemijo. "Ta bitka je po uspešni ozdravitvi prerasla v njegov nenehen boj proti tej zahrbtni bolezni. Carreras je velik človek, ne samo zaradi svoje nesporne nadarjenosti, temveč tudi neutrudnega angažmaja na področju zbiranja denarja za raziskovalne namene in tudi za lajšanje življenja bolnikov z levkemijo in njihovih svojcev med zdravljenjem ter številnih kampanj za množično darovanje kostnega mozga," je prepričan Renato Horvat.

Posnetek koncerta iz zagrebške arene:

Morda niste vedeli:

- Jose Carreras, rojen kot Josep Maria Carreras, je na svet prijokal 5. decembra 1946 v Barceloni.

- Pri šestih letih ga je mati vpisala k uram klavirja in petja pri Magdi Pruneri.

- Njegova prva odrasla vloga in tenorski debi je vloga Gennara v Donizettijevi Lucrezii Borgia, za kar je ga prosila znamenita Monserrat Caballe, ki je postala njegova umetniška mati.

- Na vrhuncu kariere leta 1987 je med snemanjem filmske priredbe opere La Boheme v Parizu izvedel, da boleha za levkemijo. Zdravniki so mu pripisovali pet odstotkov možnosti za preživetje.

- Ker zdravniki niso našli ustreznega darovalca, so Carrerasu v Seattlu odvzeli njegov lastni kostni mozeg, ga očistili in vsadili nazaj.

- Kostni mozeg so mu presadili brez anestetikov, saj pevec ni želel, da bi mu z anestezijo poškodovali glas.

- Na odre se je vrnil po letu dni, julija 1988.

- Carreras je ustanovitelj fundacije Jose Carreras International Leukemia Foundation. Precej sredstev iz njegovih koncertov in recitalov gre v dobrodelne namene. Podpredsednik fundacije je Slovenec profesor Ciril Rozman, ki velja za enega od najuglednejših hematologov na svetu in živi v Barceloni in je sodeloval pri Carrerasovem zdravljenju.

- Svetovno slavo tudi med nepoznavalci opere je dosegel 7. julija 1990, ko je kot član Treh tenorjev na predvečer finalne tekme svetovnega nogometnega prvenstva v Rimu, skupaj s Placidom Domingom in Lucianom Pavarottijem, prvič nastopil na skupnem koncertu, ki je požel velikansko navdušenje.

- Enaindvajset let je bil poročen z Mercedes Peres, s katero imata dva otroka, hčerko Julio (32 let) in sina Alberta (37 let).

- Od leta 2006 pa je njegova življenjska sopotnica Jutto Jager.

- Je zvest navijač nogometnega kluba Barcelona.

Ne spreglejte