Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 7. 2012,
10.37

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 10. 7. 2012, 10.37

8 let

Javna predstavitev zmagovalnih natečajnikov za NUK II

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Nocoj bodo v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje (MAO) na Fužinskem gradu ob 20. uri predstavili zmagovalne projekte natečaja za Narodno in univerzitetno knjižnico NUK II.

Na pogovoru oziroma predstavitvi bodo svoje rezultate predstavili prvonagrajeni biro BevkPerovič arhitekti, drugi Abiro in tretjenagrajeni biro Ravnikar Potokar. Pred predstavitvijo v MAO ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport ter Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije vabita na odprtje razstave natečajnih rešitev v kompleksu Tobačne, Tobačna ulica 5 v Ljubljani. Odprtje razstave bo ob 16. uri, razstava pa bo odprta vsak dan med 8. in 18. uro do vključno 20. julija.

Pogovor in zagovor projektov V Muzeju za arhitekturo in oblikovanje (MAO) bodo avtorji nagrajenih rešitev predstavili svoje projekte za sodobno, tehnološko moderno zgradbo knjižnice, ki združuje izvirne arhitekturne in urbanistične kakovosti, ki se spoštljivo odzivajo na kulturno dediščino v svoji okolici. Nova zgradba Narodne in univerzitetne knjižnice bo stala na zanjo že dolgo predvidenem prostoru med Emonsko, Zoisovo, Rimsko in Slovensko ulico. Namen projekta v razpisu je bil zagotoviti najvišjo kakovost javnih knjižničnih storitev, vrhunsko pedagoško in znanstveno-raziskovalno okolje ter v prostor, bogat z zgodovino, umestiti novo arhitekturo, ki bo odražala poslanstvo in vrednote Narodne in univerzitetne knjižnice.

Na 6.300 kvadratnih metrih velikem zemljišču bo stala knjižnica z 20.000 m2 novih prostorov. Od tega bo 6.000 m2 knjižničnih prostorov z odprtim pristopom do gradiva, med katerimi bodo čitalnice za 1.000 obiskovalcev in tudi nočna čitalnica. Knjižnica bo imela dobrih 5.000 m2 skladišč, razpolagala pa bo tudi z večnamensko dvorano za 200 ljudi, kavarno in klubom NUK ter računalniško učilnico. V sodobnem času informacijske dobe je nujno potrebno, da naš prostor dobi arhitekturno jedro, kjer se bodo vse nakopičene informacije lahko sortirale, normirale in spet uporabljale, ko jih bo uporabnik potreboval. Novo kulturno središče bo prostor hranjenja, varovanja in zaščite zapisane kulturne in znanstvene dediščine.

Na ponovljenem natečaju, ki sta ga konec leta 2011 razpisala ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport ter zbornica za arhitekturo in prostor, je prispelo več kot 120 predlogov, komisija pa jih je v ocenjevanje sprejela 116. Mednarodna ocenjevalna komisija, ki je zaradi mednarodne zasedbe vrhunskih strokovnjakov imela še posebno kredibilnost, je natečaj ocenila kot "pomemben arhitekturni dogodek, ki je presegel vsa strokovna pričakovanja, brez dvoma pa je tudi najpomembnejši arhitekturni natečaj v zgodovini samostojne Slovenije".

Komentar komisije Med glavnimi kakovostmi zmagovalne zasnove je komisija izpostavila način, kako nova zgradba uteleša in predstavlja univerzo v mestu in državi, način, ki je primerljiv s simbolično močjo bližnje Plečnikove knjižnice. Kot drugi najpomembnejši vidik je v poročilu navedla vključitev ruševin rimskega carda in decumanusa v nižje pritličje knjižnice, ki je celovito obravnavano kot častni vstopni prostor, ki se s stopniščem scala regia dviguje v tri metre dvignjeno pritličje knjižnice. Prvi trije nagrajeni projekti formalno ne posegajo po trendih spektakularne arhitekture. Njihova odličnost se udejanja predvsem v notranjosti. V tlorisu lahko sledimo kakovostnim razporeditvam, ki omogočajo mir in tišino za študij. Javna kulturna podoba Javna umetnost, katere del je tudi arhitektura, je pomemben del nacionalne kulturne dediščine in promocije. S tem zavedanjem je treba iskati boljše in inovativnejše rešitve, ki bi naš kulturni prostor vključevale v mednarodni arhitekturni diskurz. Med zadnjimi uspešnimi arhitekturnimi deli je zagotovo delo biroja Sadar Vuga v Stožicah.

Zgodba o NUK-u II se zdi skoraj nezaključena, bolj kot formalnim in arhitekturnim razpravam je mogoče slediti časovnim in finančnim okvirjem projekta. Ti se morajo čim prej uskladiti, da bomo lahko uporabniki detajle in rešitve arhitektov preverjali in ocenjevali v realnosti. Upamo lahko samo na najbolje in da na to realnost ne bomo čakali predolgo. NUK II mora postati naš skupen cilj, nenazadnje bomo njegovi uporabniki vsi.

Ne spreglejte