Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 7. 2013,
14.10

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 7. 2013, 14.10

8 let

Janus atelier: tradicija in svežina sodobnosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Janus atelier je novost na domačem glasbenozaložniškem trgu. Gre za neodvisno založbo, ki izdaja notno gradivo avtorske glasbe (klasična in filmska; vokalna in inštrumentalna).

Njeno jedro so štirje študentje: skladatelja Matija Krečič in David Veber ter sodelavca Katja Krečič in Miha Banovec. Gre za neodvisno založbo, ki izdaja notno gradivo avtorske glasbe (klasična in filmska; vokalna in inštrumentalna).

Kot je pojasnil Matija Krečič, se je kot svobodni glasbenik srečal že z nešteto ovirami, ena od njih pa so tudi slabe izkušnje z založniki. Tudi zato se je skupaj s kolegom Davidom Vebrom odločil, da gre na svoje in ustanovi samozaložbo. Samozaložba je sicer, "ekonomsko gledano, slepa ulica", pravi Matija, ampak mu to vseeno veliko pomeni: "Vedno sem si želel, da ima tisto, kar delam, neko obliko. To je imelo za mene vedno poseben čar."

Prvi skladbi: Češnja v belem in Glasba za godala: Antecessores Založba ime nosi po rimskem bogu Janusu, ki je upodobljen z dvema obrazoma – eden zre v preteklost, drugi v prihodnost, kar je pomembna simbolika, povezana z vizijo založbe in glasbe mladih uveljavljajočih se skladateljev. Izvirne avtorske kompozicije se naslanjajo na tradicijo, hkrati pa iščejo izrazno svežino sodobnosti in prihodnosti. Prav tako je pomembno poslanstvo založbe Janus atelier približati novo glasbo čim širšemu krogu poslušalcev in izvajalcev.

Kot prvi sta pri založbi Janus atelier izšli skladbi Češnja v belem za mešani zbor Davida Vebra ter Glasba za godala: Antecessores Matije Krečiča. V prihodnjih mesecih pa lahko računamo tudi na nove izdaje komorne in zborovske glasbe, ki jih bo mogoče kupiti v prodajalnah z notnim gradivom in prek spletne strani www.janusatelier.com. Na omenjeni strani in na Facebookovi strani Janus atelierja bodo obiskovalci dobili tudi vse podatke o izdanih skladbah in njihovih izvedbah.

Sredstev sicer nimajo, le nekaj donacij, zato bodo preprosto naredili toliko izdaj, kolikor bo denarja. Njihov glavni cilj je, da izdajajo tisto, kar želijo, in tako, kot bodo hoteli.

Ne spreglejte