Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 3. 2013,
11.42

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 1. 3. 2013, 11.42

8 let

Iz zbirke izbrisali situlo iz Vač

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Narodni muzej Slovenije se je pridružil mednarodni kulturni akciji ozaveščanja javnosti o krizi nacionalnih kulturnih institucij Bosne in Hercegovine.

Danes so zato iz stalne zbirke simbolično izbrisali eno najpomembnejših in najznamenitejših najdb na slovenskih tleh, situlo z Vač, so sporočili iz Narodnega muzeja Slovenije. S tem dejanjem želijo izraziti solidarnost z Narodnim muzejem Bosne in Hercegovine (Zemaljski muzej v Sarajevu) in preostalimi bosansko-hercegovskimi hrami kulture, ki so se zaradi nerešenega pravnega statusa in nedorečenih vzvodov financiranja znašli na robu izumrtja. Zemaljski muzej je bil tako že 4. oktobra 2012, po 124 letih delovanja, primoran zapreti svoja vrata, ista usoda pa grozi še šestim državnim kulturnim institucijam, med drugim Umetnostni galeriji BiH in Narodni in univerzitetni knjižnici BiH.

"Izbrisana" situla bo obiskovalce na perečo problematiko opozarjala do nedelje, njena fotografija pa bo skupaj z drugimi "izbrisanimi" artefakti z vsega sveta del virtualne razstave, ki bo potekala v ponedeljek, 4. marca, na spletni strani www.cultureshutdown.net.

4. marec, ki zaznamuje začetek šestega meseca zaprtja osrednjega muzeja Bosne in Hercegovine, so na platformi Cultureshutdown, ki je namenjena ozaveščanju o kulturni krizi BiH, razglasili za dan muzejske solidarnosti. V ponedeljek, na dan, ko je veliko muzejev in galerij zaprtih, bo tako na njihovih spletnih straneh potekala virtualna razstava fotografij "izbrisanih" artefaktov vseh v akciji sodelujočih institucij (več kot 160 institucij z vsega sveta).

S sodelovanjem v akciji Narodni muzej Slovenije ne želi zgolj izraziti solidarnosti s prizadetimi ustanovami, temveč želi o usodnih težavah, s katerimi se že dalj časa neuspešno spopadajo največji kulturni stebri Bosne in Hercegovine, seznaniti tudi širšo slovensko javnost, saj gre za kulturno dediščino globalnega pomena, ki znotraj zaprtih oziroma komaj funkcionalnih institucij ne more biti kakovostno zaščitena, so še zapisali.

Ne spreglejte