Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
21. 5. 2013,
8.45

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 21. 5. 2013, 8.45

8 let

Hudomušna grafična pot Kocuvana

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V novomeški galeriji Simulaker se bo s prvo samostojno razstavo predstavil grafični oblikovalec Jurij Kocuvan.

Med 27. majem in 15. junijem se bo v novomeški Galeriji Simulaker s prvo samostojno razstavo predstavil grafični oblikovalec Jurij Kocuvan. Ustvarjalec, ki je svojo poklicno pot začel pri novomeški reviji Park in se pozneje udejstvoval v različnih projektih zavodov pod okriljem Društva novomeških študentov, je v zadnjih letih sodeloval tudi s številnimi kulturnimi inštitucijami in gospodarskimi subjekti v Novem mestu oziroma na Dolenjskem.

Kot oblikovalec se je podpisal pod knjižne naslovnice, plakate, kataloge in celostne podobe, realiziral je tudi več postavitev različnih muzejskih projektov, še posebej v Dolenjskem muzeju in pa v galeriji Božidar Jakac v bližnji Kostanjevici na Krki.

Plastenje kot oblikovalčev podpis Kocuvanovo najzgodnejše delo kustos Matjaž Brulc opredeljuje skozi poudarjen princip plastenja, ki na ravni slikovnega jezika ustvarja "pretanjene podobe in posledično bolj dinamizirane likovne rešitve". Poznejše ustvarjanje oblikovalca pa pogosto temelji na uporabi fotografskih predlog, "vse bolj zaznamovano z zadržano minimalističnim besednjakom – pač v skladu z maksimo, da dobro oblikovanje vsebuje čim manj oblikovanja –, ki se osredotoča na poudarjen moment jasnosti in komunikativnosti". Eden od pomembnih vidikov avtorjevega dela predstavlja tudi izbor tipografij, ki poudarjajo zgodovinski vidik končnega izdelka.

S humorjem prepleteno oblikovanje Na razstavi v galeriji Simulaker se bo Kocuvan predstavil z izborom različnih oblikovalskih zasnov iz zadnjih desetih let, v ospredju bodo predvsem plakati za kulturne manifestacije in knjižne platnice. Te je za predstavitev še nadgradil z različnimi intervencijami, bodisi grafičnimi bodisi tekstualnimi, ter jih tako prepustil preigravanju na ravni vizualne in tekstovne semantike, vsebino pa ovil še v tančico kritičnega humorja.

Kocuvan je tako v svoje delo za razstavo BOO vpletel humor, in sicer na takšen način, ki ga pri delu z naročnikom ne more uporabiti.

Ne spreglejte