Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
8. 10. 2020,
8.31

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,54

Natisni članek

rojstni dan Matt Damon

Četrtek, 8. 10. 2020, 8.31

3 leta, 6 mesecev

Hollywoodski zvezdnik z deškim obrazom praznuje abrahama

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,54
Matt Damon | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Težko je verjeti, a večni deček Matt Damon je dopolnil 50 let.

Matt Damon se je rodil 8. oktobra 1970 v mestu Cambridge v Massachusettsu. Tik preden bi diplomiral iz angleščine na univerzi Harvard, se je podal v igralske vode. Do tedaj je imel manjšo vlogo v romantični komediji Mystic Pizza (1988), nastopil pa je tudi v televizijskem filmu Rising Sun (1990). V vlogi vojaka v Pravem pogumu (1996) ga je opazil režiser Francis Ford Coppola, ki ga je nato postavil ob bok Dannyju DeVitu v filmu The Rainmaker, je STA povzela Damonove začetke.

Scenaristični oskar za Dobrega Willa Huntinga

Z dolgoletnim prijateljem, igralcem Benom Affleckom, je Damon napisal scenarij za film Dobri Will Hunting. Ta je temeljil na drami v enem dejanju, ki jo je Damon napisal v času šolanja na Harvardu. Film iz leta 1997 je bil nominiran za oskarja v devetih kategorijah, osvojil pa je nagradi za najboljšega stranskega igralca, ki jo je prejel Robin Williams, in najboljši izvirni scenarij.

Damonu so filmske nagrade prinesli še The Rainmaker (1997), Reševanje vojaka Ryana (1998), Bournova premoč (2004), Dobri pastir (2006), Dvojna igra (2006), Bournov ultimat (2007) in Marsovec (2016), našteva STA.

Matt Damon | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Nastopil je v dveh zelo priljubljenih franšizah: v trilogiji režiserja Stevena Soderbergha Oceanovih enajst (2001), dvanajst (2004) in trinajst (2007) je upodobil različne sleparje, kot Jason Bourne pa je odigral glavno vlogo v akcijski franšizi o nekdanjem tajnem agentu Cie. Med letoma 2002 in 2016 so posneli pet filmov v režiji Paula Greengrassa.

Naslednji njegov film bomo videli prihodnje leto

Med drugim je igral še v uspešnici Onostranstvo (2010) Clinta Eastwooda in filmu Krčenje (2017) režiserja Alexandra Payna. Poleg Afflecka, Adama Driverja in Jodie Comer nastopa tudi v zgodovinskem trilerju The Last Duel v režiji Ridleyja Scotta, ki v kinematografe prihaja prihodnje leto.

Matt Damon je med največjimi zaslužkarji v Hollywoodu, še dodaja STA. Leta 2016 se je s 55 milijoni dolarjev zaslužka uvrstil na tretje mesto Forbesove lestvice najbolje plačanih igralcev.

Oglejte si še:

Claudia Schiffer
Trendi Legendarna manekenka Claudia Schiffer praznuje 50. rojstni dan #video
manca špik
Trendi Tako je Manca Špik praznovala 40 let #video
Trendi Igralka 48. rojstni dan proslavila z golo fotografijo
Ne spreglejte