SiolNET. Trendi Svet znanih
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Foto in video: Vijugasti kulturni center v Bakuju

1

termometer

Še ena od stvaritev slavne Zahe Hadid je letos med nominiranci za svetovno arhitekturno nagrado, in sicer kulturni center Heydarja Aliyeva.

Vijugasta mojstrovina Zahe Hadid, ki se s fluidnimi linijami komaj dviguje nad okolico, ima pred seboj veliko poslanstvo. Poleg prireditvenega prostora, knjižnice in muzeja bo center moral delovati v skladu z državotvorno filozofijo in ideologijo Heydarja Aliyeva, nekdanjega azerbajdžanskega predsednika in očeta aktualnega predsednika. Center bo namreč zadolžen tudi za spodbujanje študij o azerbajdžanski zgodovini, jeziku, kulturi ter nacionalnih in duhovnih vrednotah. Center naj bi imel osrednjo vlogo v intelektualnem življenju Bakuja.

Fluidne linije centra dajejo vtis enotne steklene površine, ki se s svojimi zavihki nadaljuje tudi v notranjosti. Vsak del centra ima tako svoj "zavihek" in identiteto. Steklena zunanjost osvetljuje notranjost, ki je prostorna in svetla ter seveda zaobljena. Center, ki je kljub "mehki otvoritvi" leta 2012 še v gradnji, ima 101.801 kvadratni meter površin.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin