Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
12. 7. 2013,
11.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

fotografije

Petek, 12. 7. 2013, 11.21

8 let

Foto in video: Fotografski tandem Inez & Vinoodh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Fotografski tandem Inez & Vinoodh, ki okoliščine življenja upodabljata skozi napetosti nasprotij, se predstavljata v pariški galeriji Gagosian.

Vsaka fotografija je pravzaprav avtoportret, pravita ustvarjalca Inez & Vinoodh, tandem v zasebnem in profesionalnem življenju, saj gre za podobo tistega, kar v določenem trenutku čutita. Za fotografa pravijo, da sta med prvimi, ki sta v upodabljanju človeških okoliščin zapregla celotni potencial digitalne manipulacije. Lepoto prepletata z bizarnostjo, elegantnostjo z ekstremi – duh preobrazbe je njun osrednji estetski prijem.

Z začetki v devetdesetih letih prejšnjega stoletja sta se navdahnjena s hiperrealizmom in pop artom s stališča sodobnosti lotila klasičnih tem, kot so akt, portret in tihožitje. Fotografije, ki so nastale neodvisno od komercialnih zahtev in revijalnih uredniških politik, prestopajo meje spolnih identitet, na ravni forme in prikaza pa se prav tako gibljejo po robu, so zapisali ob njuni razstavi v losangeleški galeriji Gagosian, ki bo na ogled med 12. julijem in 23. avgustom.

Inez & Vindoodh želita razkrivati kompleksne dinamike v ozadju podobe in mapirati postmoderno lepoto.

Strast do cvetja sta fotografa izživela skozi referiranje na likovna tihožitja iz nizozemske umetnostne dediščine in fotografskih upodobitev. Portreti, ki so nastali v zadnjih petnajstih letih, sopostavljajo znane osebnosti, kot na primer Sophio Loren, Clinta Eastwooda, Vanesso Redgrave in Tildo Swinton, z "anonimnimi" podobami.

Fotografski dvojec Inez Van Lamsweerde in Vinoodh Matadin, sta bila rojena v 60. letih prejšnjega stoletja v Amsterdamu. Spoznala sta se med študijem fotografije in umetnosti, od takrat tudi ustvarjata skupaj. V osemdesetih let prejšnjega stoletja sta delala za številne mednarodne modne znamke, sodelovala pa sta s številnimi revijami, med njimi i-D, Interview, Purple, Pop, Vanity Faid, Vogue ZDA, Vogue China, Pariz Vogue, Gentelwoman, Visionaire in druge.

Živita in delata v New Yorku.

Ne spreglejte