Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 12. 2007,
8.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 19. 12. 2007, 8.31

8 let

Dunaj: Narodna knjižnica odkupila Handkejevo živo zapuščino

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Dunajska narodna knjižnica je za 500.000 evrov odkupila živo zapuščino pisatelja Petra Handkeja.

"Peter Handke se je vsaj v obliki svojih rokopisov zdaj vrnil v Avstrijo," se je ob pridobitvi Handkejeve "žive zapuščine", kot je nekoč dejal Robert Musil, na ponedeljkovi novinarski konferenci razveselila direktorica Avstrijske narodne knjižnice (ÖNB) Johanna Rachinger. Več tisoč listov papirja zajema Handkejeve na roko zapisane rokopise literarnih del, zaznamke in gradivo iz zadnjih dveh desetletij, za kar je Avstrijski literarni arhiv pri ÖNB ob izdatni podpori ministrstva za kulturo odštel 500.000 evrov. "To vidim kot podporo enemu izmed velikih evropskih pripovednikov, obenem pa kot temelj za obsežno raziskovanje Handkejevega dela," je pridobitev opredelila ministrica za kulturo Claudia Schmied. Ob tem je povedala, da so iz proračuna, namenjenega literaturi, za nakup rokopisnega gradiva namenili 375.000 evrov, ki jih bodo pisatelju Handkeju, ta je te dni praznoval 65. rojstni dan, izplačali v obrokih (175.000 evrov letos, v letih 2008 in 2009 pa po 100.000 evrov). "Iz lastnih sredstev nakupa sami ne bi zmogli," je poudarila Rachingerjeva.

"Za nekatere rokopise niti Handke sam ne ve več, kje so ostali"

Pridobitev številnih rokopisov, ki so bili doslej shranjeni v Handkejevem domu v Parizu - med njimi sta velika romana "Mein Jahr in der Niemandsbucht" (1994), "Der Bildverlust oder Durch die Sierra de Gredos" (2002), kakor tudi "Drei Versuche" (1992), Don Juan (pripoveduje sam) (Don Juan (erzählt von ihm selbst), 2004) in njegov najnovejši roman "Kali" (2007), je plod številnih posvetovanj literarnih strokovnjakov in vodje literarnega arhiva Wendelin Schmidt-Dengler. Glede cene so se posvetovali z izvedenci in cenilci.

"V pogodbi je tudi odredba, po kateri lahko odkupimo še druge rokopise, ki se bodo pojavili. Za nekatere rokopise niti Handke sam ne ve več, kje so ostali," je povedala Rachingerjeva. Handke je poslal sporočilo prek videa, nastalo je prejšnji teden med njegovim obiskom Dunaja.

V njem se je pošalil: "Vesel sem, da so moji rokopisi na varnem. Skoraj nikoli ne zaklenem hiše." Temeljna zamisel, da proda zapuščino, je nastala iz želje, "da se je otrese". Avstrija je njegova domovina in Handke "povsem zaupa, da je narodna knjižnica pravi kraj, kjer študenti lahko listajo po njej ter na robovih opazujejo kavne madeže in risbice". Handke je na koncu sporočila čestital sam sebi in knjižnici.

Za vodjo literarnega arhiva je "nezaslišano zanimiv prav nastanek tekstov". V pridobitvi so zajeti tudi rokopisi številnih gledaliških iger, kot so "Zurüstungen für die Unsterblichkeit" (Zaoborožitev za nesmrtnost, 1997), Podzemni bluz (Untertagblues, 2003), Sledi zablodelega (Spuren der Verirrten, 2006), kakor tudi prevodi in eseji, nastali od 80-ih let naprej.

Posebej aktualni v svežnju so popravljeni krtačni odtisi pripovedi "Die morawische Nacht" (Moravska noč), ki jo bodo pri založbi Suhrkamp dali na trg šele januarja prihodnje leto. Ti pričajo ne le o preimenovanju besedila, ki je prvotno nosil naslov "Samara", temveč tudi o številnih naknadno v besedilo vključenih razdelkov.

Pridobljeno gradivo bodo v naslednjih mesecih obdelali, nakar bo dostopno za raziskovanje. V načrtu so tudi lastni raziskovalni projekti in posebna številka, posvečena Handkeju, v hišni zbirki "Profile".

Ne spreglejte