Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
18. 10. 2011,
13.53

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

glasba

Torek, 18. 10. 2011, 13.53

7 let, 12 mesecev

Druga v nizu preglednih kompilacij slovenske glasbe o etnu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Slovenski glasbenoinformacijski center (Sigic) je v letošnjem letu začel izdajati kompilacijske zgoščenke, katerih namen je predstaviti prerez slovenske glasbe po posamičnih žanrih.

Niz, ki ga je začela kompilacija o jazzu, nadaljuje zgoščenka o etno glasbi, naslovljena Etno: Glasbene poti - podolgem in počez/Music Routes - Highways and Byways.

Dvojna zgoščenka vsebuje 32 posnetkov prav toliko avtorjev oziroma izvajalcev, ki so po mnenju izborne komisije v zadnjih treh letih najbolj zaznamovali ta glasbeni žanr na Slovenskem. Skladbe, ki so bile objavljene med januarjem 2009 in junijem 2011, so izbrali antropolog Rajko Muršič, etnomuzikolog Svanibor Pettan ter glasbena publicista Katarina Juvančič in Mario Batelić.

Za Pettana je bil izbor "čudovito odkritje". Kot je povedal na današnji predstavitvi, jih je presenetilo bogato glasbeno dogajanje na tem področju, saj glasbeniki izvajajo pesmi tudi v drugih slovanskih jezikih, celo v madžarščini in španščini, pri njihovem (po)ustvarjanju pa je mogoče čutiti tudi vpliv drugih tradicij, denimo Indije ali Brazilije. Po njegovem mnenju so glasbeniki zelo odprti in zainteresirani za seznanjanje z različnimi glasbami sveta.

Na Sigic so prepričani, da je izdaja zelo informativna. Kompilacija je namreč dvojezična, opremljena s podatki o izvajalcih in posnetkih tako v slovenščini kot angleščini. Priložena ji je spremna knjižica z eseji, v katerem je Muršič "popredalčkal" zvrst, Juvančičeva opisala trenutno stanje etno scene v Sloveniji, Pettan pa podal pogled etnomuzikologa na ta projekt.

Sigic je tovrstne zgoščenke začel izdajati z namenom informiranja o slovenski glasbi in njene promocije tako doma kot v tujini. Predstavljale naj bi reprezentativni izbor slovenske produkcije različnih žanrov, nekoč pa bodo tudi zanimiv dokument nekega časa, je dejala generalna sekretarka Sigic Barbara Švrljuga. Kot naslednjo v nizu načrtujejo zgoščenko o sodobni klasični glasbi.

Aktualno zgoščenko bodo prihodnji teden predstavili na sejmu Womex, največjem sejmu za predstavitev glasb sveta, ki bo letos zadnjič potekal v danskem Koebenhavnu. Ker Slovenija na Womexu še ni imela celostne predstavitve, bo za to prvič poskrbel Sigic. Sejem bo potekal med 26. in 30. oktobrom.

Ne spreglejte