Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 4. 2021,
13.19

Osveženo pred

2 leti, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

5

Natisni članek

Đorđe Balašević

Sreda, 28. 4. 2021, 13.19

2 leti, 12 mesecev

Del "ceste bratstva in enotnosti" bi poimenovali po Balaševiću

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

5

V Srbiji predlagajo, da bi odsek avtoceste med hrvaško-srbsko mejo in Beogradom poimenovali po slavnem kantavtorju, ki je umrl februarja letos.

Pred nekaj dnevi se je na družbenih omrežjih pojavil predlog, da bi del avtoceste med Zagrebom in Beogradom oziroma trase nekdanje ceste bratstva in enotnosti poimenovali po legendarnem pevcu Đorđu Balaševiću.

Balašević avtocesta | Foto: Getty Images/Mediaspeed Foto: Getty Images/Mediaspeed

"Slovo Balaševića je bilo za celo generacijo, ki je odraščala ob njem, zelo težko. Ne poznamo življenja brez njega, veliko nam je zapustil in izjemno smo mu hvaležni, zato se zdaj postavlja vprašanje, kako naj se mu oddolžimo," je za srbsko televizijo N1 povedal Milan Janić, pobudnik zamisli, da bi po Balaševiću poimenovali del avtoceste med Zagrebom in Beogradom, in sicer odsek med mejnim prehodom Batrovci na hrvaško-srbski meji in Beogradom.

Gre za del trase tako imenovane ceste bratstva in enotnosti, ki so jo načrtovali kot glavno prometno žilo v nekdanji Jugoslaviji in ki se razprostira od Jesenic v Sloveniji do Gevgelije v Severni Makedoniji.

"V tem vidim neko simboliko, saj ves ta odsek leži v Panonski nižini, večina ga je v Balaševićevi Vojvodini," je še pojasnil Janić, "prav tako pa mislim, da bi s tem poimenovanjem našim zahodnim sosedom, predvsem Hrvaški in BiH, poslali jasno sporočilo, kako naše odnose vidimo v prihodnosti. Če bo ta avtocesta nosila Balaševićevo ime, je jasno, da si želimo prijateljstva, sodelovanja, medsebojnega razumevanja in spoštovanja."

Pokret slobodnih građana podržava inicijativu koju je pokrenuo Milan Janić, da se deo autoputa Beograd-Zagreb kroz...

Posted by Pokret slobodnih građana on Monday, April 26, 2021

Predlog je na družbenih omrežjih tako v Srbiji kot v drugih delih nekdanje Jugoslavije naletel na veliko podpore, po drugi strani pa nima prav veliko možnosti, da bi se uresničil.

Beograjski časopis Večernje novosti piše, da "za preimenovanje avtoceste ni jasno določenega postopka" in da "predlog z družbenih omrežij ni dovolj". Odzvalo se je tudi javno podjetje Putevi Srbije, nacionalni upravljavec cest v Srbiji, in sporočilo, da se oni s preimenovanjem cest ne ukvarjajo in da niti ne vedo, po kakšnem postopku bi to lahko storili.

Oglejte si še:

Đorđe Balašević
Trendi Zadnje slovo velikega umetnika #video
Ne spreglejte