SiolNET. Trendi Svet znanih
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

"Arhitekturna inventura" v Cankarjevem domu

1

termometer

Društvo arhitektov Ljubljana je letos petič pripravilo pregledno razstavo svojih članov z naslovom Arhitektura - inventura.

Društvo arhitektov Ljubljana je letos petič pripravilo pregledno razstavo svojih članov z naslovom Arhitektura - inventura. Postavitev, katera za arhitekte pomeni neke vrste praznik arhitekture, prinaša 99 projektov, ki nakazujejo smeri razvoja slovenske arhitekture. Odprli jo bodo drevi ob 20. uri v veliki sprejemni dvorani Cankarjevega doma. Refleksija prehojene poti "Arhitekturna inventura" ima za arhitekte poseben pomen, "saj je to čas, ko pogledamo svojo prehojeno pot in najprej sami presodimo, kaj se nam zdi vredno pokazati javnosti, in tisto, kar bi raje pozabili. Pri takšnih skupinskih razstavah gre prav za to: ugotoviti trenutno smer razvoja sodobne slovenske arhitekture in v tem 'koordinatnem sistemu' najti lasten položaj," je v uvodnem besedilu za razstavni katalog zapisal Andrej Hrausky.

Arhitektura je odraz naše družbe

Pri inventuri gre za splošni pregled delovanja članov Društva arhitektov Ljubljana v prejšnjem obdobju, pri čemer je edina selekcija samokritika razstavljavcev samih, je pojasnil Hrausky. Zato lahko trdimo, da gre za pravi prikaz položaja naše arhitekture. In ta, kot vemo, je odraz položaja naše družbe, je dodal.

Pogled na svet se neprestano spreminja Hrausky je spomnil, da pri arhitekturi ne poznamo preverjenih receptov, vsako nalogo je mogoče rešiti na več načinov. "Zato tudi vsako arhitekturno nalogo rešujemo vsakič znova. Za iskanje vedno novih odgovorov na stara vprašanja pa ni kriv le razvoj tehnologije, ki ponuja vedno nove možnosti, ampak predvsem naš pogled na svet, ki se neprestano spreminja. Estetska rešitev sta etični odnos avtorja do časa, v katerem živimo, in njegov osebni prispevek v mozaik, ki mu pravimo arhitekturni slog," je še zapisal.

Sodobna slovenska arhitektura v tujini vse bolj prepoznavna Sodobna slovenska arhitektura postaja v tujini vse bolj prepoznavna. Redno o njej objavljajo mednarodne strokovne revije, deležna pa je tudi uglednih nagrad. Vendar pa gre v teh primerih za kakovostni vrh domače produkcije, ki ne kaže resničnega položaja. Dobre arhitekture je vedno premalo, realno sliko pa lahko vidimo na pregledni razstavi članov najbolj množičnega slovenskega strokovnega društva.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin