Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
21. 4. 2014,
21.01

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ljubljana Tivoli Botanični vrt Koseški bajer Špica Kongresni trg

Ponedeljek, 21. 4. 2014, 21.01

3 leta, 9 mesecev

Zelene oaze sredi Ljubljane (foto)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Parki in druge zelene površine meščanom, sprehajalcem in turistom ponujajo prostor za igro, sprehode, rekreacijo in predvsem oddih od mestnega vrveža. Ljubljana ima takšnih zelenih oaz kar nekaj.

Park Tivoli

Kje: Park Tivoli je največji park v Ljubljani, velja pa tudi za najlepšega. Razteza se na petih kvadratnih kilometrih med mestnim središčem ter hriboma Rožnik in Šišenski hrib. Zasnovali so ga leta 1813 po načrtih francoskega inženirja Blancharda, pozneje pa so ga preuredili po Plečnikovih načrtih.

Dostop: Iz mestnega središča se peš odpravimo po Cankarjevi ulici proti Moderni galeriji, tam pa se skozi podhod spustimo do Jakopičevega sprehajališča. Park Tivoli se razteza levo in desno od sprehajališča. Z mestnim avtobusom se parku najbolj približamo na postajališčih v Rožni dolini (št. 14 in 14b) in pri hali Tivoli (št. 1, 7 …).

Otroška igrišča: V Tivoliju je posebej urejeno otroško igrišče s številnimi igrali in peskovnikom. Igrišče je ograjeno in ponoči zaprto, nanj pa ni dovoljeno voditi psov. Nekaj igral je tudi v okolici Hale Tivoli in tivolskega kopališča.

Klopi in kotički za posedanje: Prostoren park je prepleten s številnimi sprehajalnimi potmi, ob njih pa sem in tja najdemo tudi klopi. Največ jih je ob Jakopičevem sprehajališču, prijetno pa je tudi ob tivolskem rastlinjaku in ribniku, kjer so nameščeni novejši naslanjači. Ob ribniku sta tudi dva pomola. V Tivoli se lahko odpravite tudi z odejo in poležavate na travnikih.

Rekreacija: Tivoli, ki spada pod Krajinski park Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib, je priljubljena rekreacijska točka Ljubljančanov. Poleg številnih makadamskih poti, ki so odlična podlaga za tek, se lahko nad parkom vzpnemo tudi na Rožnik in naprej v Mostec. Na Rožniku je tudi telovadišče v naravi, ob poteh pa so postavljene tudi table s telovadnimi vajami. Ob Tivoliju je tudi znano kopališče Ilirija, pozimi je priljubljeno drsališče, čez leto pa košarkarska igrišča in prostor za balinanje ter minigolf. V zadnjem obdobju je priljubljena tudi hoja po elastiki, razpeti med dvema drevesoma.

Bližina lokalov, toalete: Tivoli je priljubljen tudi zato, ker si lahko po sprehodu privoščite okrepčilo v enem od lokalov – prvi se nahaja ob ribniku, drugi pa v prostorih Tivolskega gradu. V parku so postavljena tudi stranišča (za Čolnarno in rastlinjakom).

Kaj pa psi? Tivoli je priljubljen tudi med lastniki psov, ki tja vodijo ljubljenčke na sprehode.

Park Zvezda

Kje: Park zvezda se nahaja ob Kongresnem trgu, ki je eden izmed osrednjih trgov središča Ljubljane. Na zahodni strani ga zapira Slovenska cesta, obkrožajo pa ga stavbe, kot so Kazina, Slovenska filharmonija, Uršulinska cerkev s samostanom, Gimnazija Jožeta Plečnika in Kranjski deželni dvorec, sedež Univerze v Ljubljani.

Dostop: Park Zvezda je dostopen tudi s kolesom, v neposredni bližini so postaje za Bicikelj in avtobusne postaje. Pod parkom je nova parkirna hiša, ki v petih podzemnih etažah sprejme 720 avtomobilov.

Klopi in kotički za posedanje: V parku so številne klopi, mladež pa najraje poležava kar na veliki travnati površini v senci gostih krošenj. In mimogrede – ureditev s platanami je predlagal Jože Plečnik pred drugo svetovno vojno.

Otroška igrišča: Otroških igral ni, otroci pa vseeno radi plezajo po velikem spomeniku v obliki sidra.

Rekreacija: Park je prej kot rekreaciji namenjen oddihu od bližnjega uličnega vrveža. Bližina lokalov, toalete: Okoli parka je malo morje lokalov in restavracij, pod parkom pa so tudi javne toalete.

Kaj pa psi? Psi imajo zaradi bližine ceste in številnih ljudi, ki poležavajo na travi, nekoliko omejeno možnost prostega gibanja, seveda pa morajo biti pripeti.

Botanični vrt Ljubljana

Kje: Botanični vrt Univerze v Ljubljani se razteza ob Ižanski cesti in je malce odmaknjen od mestnega središča.

Dostop: Peš se od mestnega središča sprehodite ob desnem bregu Ljubljanice do Špice in tam prečkate brv. Postaja Bicikelj je na Špici, z mestnim avtobusom pa se najbližje Botaničnemu vrtu pripeljete z avtobusi št. 2 (postajališče Gornji trg), 3 (postajališče Strelišče), 9 (postajališče Trnovo – končna postaja), 11 (postajališči Gornji trg ali Privoz) in 27 (postajališče Orlova). In še zanimivost, do Špice se lahko pripeljete tudi z ladjico.

Klopi in kotički za posedanje: Botanični vrt je poseben predvsem zaradi rastlin. Okoli ribnikov in gredic vodijo sprehajalne poti, sem in tja pa si lahko odpočijete tudi na klopeh. Sprehajanje je dovoljeno le na označenih poteh. Posebnost vrta je tudi tropski rastlinjak (vstopnina). Trganje rastlin ni dovoljeno.

Otroška igrišča: Posebej urejenih igral v Botaničnem vrtu ni, otroci pa lahko med obiskom spoznavajo različne rastline in opazujejo živali v bajerju.

Rekreacija: Botanični park ni namenjen rekreaciji, je pa primeren za sprehode in sproščanje v idiličnem okolju.

Bližina lokalov, toalete: V Botaničnem vrtu so sprehajalcem na voljo tudi toaletni prostori, na recepciji in v rastlinjaku pa lahko kupimo tudi knjige, majice in rastline. Če želite spiti kavo, se boste morali odpraviti na Špico ali ob Ljubljanico.

Kaj pa psi? Vstop je dovoljen le psom na povodcu, lastniki morajo za psi pospraviti iztrebke.

Ljubljanska Špica

Kje: Nekdanje ljubljansko kopališče Špica je del ob Ljubljanici med Trnovskim pristanom in novim mostom, ki vodi v Botanični vrt.

Dostop: Špica je dostopna s kolesom, javnim prevozom in avtomobilom, parkirišča pa so v večini plačljiva.

Klopi in kotički za posedanje: Poleg klopi je breg Ljubljanice zgrajen iz širokih betonskih stopnic in manjših lesenih pomolov, ki so priročni za posedanje na soncu. Če se od Špice odpravite nazaj proti središču mesta, se breg nadaljuje v "ljubljansko plažo", kjer je prav tako priljubljeno posedanje na stopničastem bregu pod vrbami.

Otroška igrišča: Večjega otroškega igrišča ni, a malčkom ob vodi verjetno ne bo dolgčas.

Rekreacija: Če tek pod vrbami ni po vašem okusu, lahko Ljubljanico prečkate s kanujem.

Bližina lokalov, toalete: Na Špici je najbolj živahno prav v toplejšem delu leta, ko zaživijo plavajoče kavarnice na splavih in se začne turistična sezona izletov po Ljubljanici z ladjicami.

Kaj pa psi? Med sprehodom boste naleteli na številne kosmatince, a morajo biti pripeti na vrvice.

Severni mestni park Navje

Kje: Tik za železniško postajo med pokopališčem Navje, Vilharjevo ulico, Železno cesto in Linhartovo ulico. Čez cesto je soseska Župančičeva jama.

Dostop: V bližini sta dve postajališči s kolesi Bicikelj in več postajališč avtobusov Mestnega potniškega prometa. Kolesa lahko priklenete tudi na številne temu namenjene droge.

Otroška igrišča: V parku je več enot z otroškimi igrali: tobogani, gugalnice, lesena gusarska ladja, valovita podlaga za igro.

Klopi in kotički za posedanje: Klopi je veliko in so lepo razporejene po celotni površini parka ob sprehajalnih poteh. Dodatna mesta za posedanje zagotavljajo tudi skulpture v središču parka, ki so jih postavili v času, ko je bila Ljubljana svetovna prestolnica knjige. Tudi travnatih površin je veliko, posebej mirno je v parku pokopališča Navje.

Rekreacija: Po parku Navje je prepovedana vožnja s kolesom, sicer pa ni posebnih oznak, ki bi prepovedovale rekreacijo. Travnate površine so tako idealne za igro badmintona in podobne aktivnosti, posebej urejenih rekreacijskih površin pa ni.

Bližina lokalov, toalete: V bližini je več lokalov, pekarna, banka, drogerija. V parku toaletnih prostorov ni, so pa tam postavljene pipe s pitno vodo.

Kaj pa psi? Park je prijazen do sprehajalcev psov. Na južnem delu parka je z ograjo ločeno sprehajališče za domače živali.

Koseški bajer

Kje: Koseški bajer je umetno jezero, zalit glinokop v Kosezah na zahodni strani Šišenskega hriba, vzhodno od soseske Mostec za Rožnikom. Je del Krajinskega parka Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib.

Dostop: Če se do bajerja podate na človeku in naravi prijazen način, peš ali s kolesom, do tja vodi Pot spominov in tovarištva. Kolesa lahko priklenete ob za to namenjenih drogovih. Bajer je dostopen tudi z avtomobilom, do njegove bližine pa lahko pridete tudi z linijama mestnega avtobusa 5 in 22.

Klopi in kotički za posedanje: Ob poti okoli ribnika je veliko klopic, na poseljeni strani obale pa je tudi velik lesen pomol v obliki ladjice.

Otroška igrišča: V bližini bajerja ni posebnih igral za otroke, sprehod pa je lahko poučen ob iskanju redkih živalskih in rastlinskih vrst.

Rekreacija: Okoli ribnika vodi sprehajalna pot, ki vodi tudi na bližnjo trim stezo. Ob bajerju najdete številne fiksirane telovadne naprave z navodili za pravilno vadbo. Kopanje v bajerju zaradi umazane vode ni primerno, pozimi pa se je mogoče drsati. Poleti prirejajo modelarske dirke z motornimi čolnički, priljubljeno je tudi ribarjenje.

Bližina lokalov, toalete: V bližini jezera sta dva lokala, javnih stranišč ni.

Kaj pa psi? Tudi na ta zeleni del Ljubljane lastniki psov radi peljejo svoje posvojence, a tudi tu veljajo pravila – pse na vrvico in počistite za njimi.

Ne spreglejte