Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Ponedeljek,
12. 6. 2023,
22.13

Osveženo pred

10 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,76

Natisni članek

Uživajmo poletje Uživajmo poletje Evropska unija letalske vozovnice letalski prevoznik EU 261 pravice letalskih potnikov potnik potovanja

Ponedeljek, 12. 6. 2023, 22.13

10 mesecev, 2 tedna

Evropske pravice potnikov (1. del)

Zamuda ali odpoved letala? Uveljavite svoje evropske pravice!

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,76
potniki, letališče | Zamude in odpovedi letal potnikom lahko povzročijo veliko preglavic. | Foto Reuters

Zamude in odpovedi letal potnikom lahko povzročijo veliko preglavic.

Foto: Reuters

Včasih pot z letalom (ali tudi kakšnim drugim prevoznim sredstvom) ne poteka gladko in se pojavijo nepričakovani zapleti. Ali veste, kaj mora takrat prevoznik storiti za nas in kdaj mu ni treba storiti nič?

Ena od največjih groz letalskih potnikov je, ko ugotovijo, da prvo letalo na njihovi poti zamuja toliko, da jim naslednjega letala na priključnem letališču ne bo uspelo ujeti in da bodo zato prišli na svoj cilj (veliko) pozneje – ali morda celo prepozno za namen, zaradi katerega so se sploh odpravili na pot.

To je samo eden od številnih neželenih scenarijev, ki se nam lahko zgodijo na poti. Zamude, nerealizirani prestopi, odpovedi poletov, preusmeritve in združitve poletov, zavrnitve vkrcanja kljub potrjeni rezervaciji (overbooking), zamuda ali izguba oddane prtljage, prevoz v nižjem razredu od plačanega – vse te in še druge nevšečnosti lahko doletijo potnika.

Kako v takih primerih ravnati in kaj lahko kot potniki s težavo pričakujemo od prevoznika? Kaj nam mora zagotoviti in česa mu ni treba?

Evropske pravice potnikov v letalskem prometu opredeljuje Uredba EU261 iz leta 2004.  | Foto: Reuters Evropske pravice potnikov v letalskem prometu opredeljuje Uredba EU261 iz leta 2004. Foto: Reuters

Vsa evropska sedemindvajseterica in še tri države naše celine

Evropska unija je edini del sveta, kjer imajo potniki na skoraj vseh vrstah prevoza sistemsko zajamčene pravice in mehanizme za kompenzacijo v primeru nepravilnosti, kot so zamude. Največkrat se uveljavljajo pravice v letalskem prometu, a so pri tem zelo natančno opredeljena merila, višine odškodnine in tudi izjeme, ko prevoznik lahko upravičeno odkloni odgovornost.

Evropske pravice potnikov v letalskem prometu opredeljuje Uredba EU261 iz leta 2004. Velja na poletih, ko je odhodno letališče v Evropski uniji (tudi na Islandiji, Norveškem in v Švici), ne glede na to, ali je prevoznik iz Evropske unije ali ne. To pomeni, da velja tako za polete, ki so v celoti opravljeni na območju omenjenih 30 evropskih držav, kakor tudi za polete, ki vas z letališča v eni od teh 30 držav odpeljejo kamorkoli drugam na svetu.

Letalske prevoznike, ki imajo sedež v Evropski uniji, Švici, Islandiji ali na Norveškem, evropske pravice potnikov zavezujejo praktično pri vseh poletih - dovolj je, da je ali odhodno ali namembno letališče na območju ene od teh držav. | Foto: Reuters Letalske prevoznike, ki imajo sedež v Evropski uniji, Švici, Islandiji ali na Norveškem, evropske pravice potnikov zavezujejo praktično pri vseh poletih - dovolj je, da je ali odhodno ali namembno letališče na območju ene od teh držav. Foto: Reuters

Pravila veljajo tudi za polete, ki nimajo odhodnega letališča v eni od omenjenih 30 držav, a le, če je namembno letališče v eni od teh držav in je hkrati tudi letalski prevoznik iz ene od teh držav. Tako bo na primer polet nemške Lufthanse iz Istanbula v Frankfurt (ali kamorkoli na območje omenjenih 30 evropskih držav) podvržen tem pravilom, polet družbe Turkish Airlines iz Istanbula v Ljubljano (ali kamorkoli na območje omenjenih 30 evropskih držav) pa ne. Uredba EU261/2004 prav tako velja na primer na poletih evropskih letalskih družb iz ZDA v eno od teh 30 držav, ne pa tudi, če na isti relaciji polet opravlja neka od ameriških letalskih družb.

Ob tem je pomembno poudariti, da pomoči in morebitnih odškodnin ni mogoče prejemati po več osnovah – kdor jih je prejel po zakonodaji neke tretje države, jih ne more potem uveljavljati po evropskih pravilih, četudi izpolnjuje vsa zgoraj opisana merila.

Letalske prevoznike, ki imajo sedež v eni od 27 držav Evropske unije, Švici, na Islandiji ali na Norveškem, evropske pravice potnikov zavezujejo praktično pri vseh poletih - dovolj je, da je odhodno ali namembno letališče na območju ene od teh 30 držav. | Foto: Emirates Letalske prevoznike, ki imajo sedež v eni od 27 držav Evropske unije, Švici, na Islandiji ali na Norveškem, evropske pravice potnikov zavezujejo praktično pri vseh poletih - dovolj je, da je odhodno ali namembno letališče na območju ene od teh 30 držav. Foto: Emirates

Pomembno je, kdo je dejanski prevoznik

Četudi se vam po podatkih na vozovnici zdi, da so izpolnjena vsa merila za uveljavljanje določil Uredbe EU261/2004, vas lahko v nekaterih primerih še vedno doleti neprijetno presenečenje.

V letalskem prometu je namreč že nekaj časa ustaljena navada, da ima isti polet oznako več letalskih družb. To pomeni, da imate lahko vozovnico izdano s kodo enega prevoznika, v resnici pa letite z letalom drugega prevoznika.

Za uveljavljanje (evropskih) pravic potnikov ni merodajno, kateri prevoznik je napisan na vozovnici, temveč kateri prevoznik je v resnici opravil polet.

Tako na primer na poletu iz New Yorka v München, za katerega imate vozovnico z oznako poleta nemške družbe Lufthansa, dejanski prevoznik pa je ameriški United, evropska pravila o pravicah potnikov ne bodo veljala!

Medtem ko evropske letalske prevoznike uredba EU 261 zavezuje tudi pri poletih iz ZDA (in vseh preostalih zunajevropskih letališč) na katerokoli izmed evropskih letališč, za ameriške (in vse neevropske) letalske družbe, kot je Delta, na istih relacijah omenjena uredba ne velja. | Foto: Reuters Medtem ko evropske letalske prevoznike uredba EU 261 zavezuje tudi pri poletih iz ZDA (in vseh preostalih zunajevropskih letališč) na katerokoli izmed evropskih letališč, za ameriške (in vse neevropske) letalske družbe, kot je Delta, na istih relacijah omenjena uredba ne velja. Foto: Reuters

Prav tako je treba upoštevati, da za ta pravila kot območje Evropske unije ne štejejo Ferski otoki (Danska), štejejo pa vsa francoska prekomorska območja, Madeira (Portugalska) in Kanarski otoki (Španija).

Bodite pozorni na posamezne segmente, zlasti pri nizkocenovnikih!

Na posamezni rezervaciji je lahko več poletov, največkrat pa gre za povratne vožnje, ki se začnejo in tudi končajo v istem kraju.

Evropska pravila o pravicah potnikov odhod in vrnitev obravnavajo kot dve ločeni vožnji, četudi so na isti rezervaciji oziroma vozovnici. Seveda pa več poletov za dosego cilja (npr. Ljubljana–Oslo z menjavo letal na enem od vmesnih evropskih letališč) šteje kot ena vožnja, zato je že manjša zamuda prvega letala, ki povzroči izgubo povezave in posledično bistveno poznejši prihod na ciljno letališče, upravičen temelj za pritožbo.

Nizkocenovne letalske družbe obravnavajo vse svoje polete kot samostojne, kar pomeni, da odgovornosti za zamujeni polet na priključnem letališču ne bodo prevzele niti takrat, ko je vzrok poznega prihoda na priključno letališče njihov zamujeni polet. | Foto: Reuters Nizkocenovne letalske družbe obravnavajo vse svoje polete kot samostojne, kar pomeni, da odgovornosti za zamujeni polet na priključnem letališču ne bodo prevzele niti takrat, ko je vzrok poznega prihoda na priključno letališče njihov zamujeni polet. Foto: Reuters

Po drugi strani pa je treba vedeti, da nizkocenovniki načeloma ne prodajajo več segmentov hkrati in da je pri njih vsak polet samostojna vožnja. Posledica: če na primer polet v London z Easyjetom ali Ryanairom zamudi toliko, da zamudite naslednji polet za Edinburg, bo prevoznik odklonil sleherno odgovornost in pomoč pri tej nevšečnosti.

"Mi smo prevoznik od točke A do točke B," vam bodo najverjetneje odgovorili (zato pri njih ne morete predati prtljage do končne destinacije, temveč jo morate vsakič posebej predati in prevzeti – ter ob predaji tudi plačati za njen prevoz).

Naslednjič: pri katerih izrednih in nevšečnih dogodkih v letalskem prometu lahko uveljavljate svoje pravice in katere so te pravice.

Ne spreglejte