SiolNET. Trendi Potovanja
0,47

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Vulkani, ki bruhajo blato, gradijo hiše in zdravijo revmo #video #foto

0,47

termometer

blatni vulkan
V vulkanskem blatu je od 20 do 50 različnih mineralov. Foto: Reuters

Čeprav ob besedi vulkan pomislimo na ognjeno bruhanje lave in velike kraterje, prekrivajo naše površje tudi takšni, ki bruhajo blato. Gre za tako imenovane blatne vulkane, ki s svojim blatom ne spreminjajo samo površja, temveč celo zdravijo ljudi in pomagajo pri gradnji hiš. Največ jih je v Azerbajdžanu, kjer jih je kar 400.

Vulkani, ki namesto lave bruhajo blato, so na lokacijah, kjer pride do trka podzemnih tektonskih plošč, ki tudi sicer povzročajo potrese in cunamije. S podzemnim plinom nato prodrejo skozi površino, ob tem pa se izločata metan in blatna mešanica, ki je sestavljena tudi iz vode in nafte, navaja CNN.

Video: YouTube


Blatni vulkani se nikoli ne razširijo do velikosti tipičnih vulkanov, ki bruhajo lavo. Pogosto so majhne oblike, ta pa se ves čas tudi spreminja. Ob izbruhih pride tudi do preoblikovanja površja, saj se blato na zraku strdi v glinene skulpture različnih oblik, pišejo tuji mediji.  

Vulkanija Trendi Namig za poletni pobeg z otroki: spoznajte slovenski vulkan
Številni blatni vulkani so bili najdeni tudi na Marsu. Znanih je več različnih tipov blatnih vulkanov, med njimi so aktivni, neaktivni, podvodni, kopenski. V Azerbajdžanu prevladujejo podvodni, ki jih je 140, kopenskih pa je šest.

Z blatom zdravijo revmo in gradijo hiše

Strokovnjaki poudarjajo, da so blatni vulkani na določenem območju dober pokazatelj skritih naftnih virov, ki so pod površjem. Blato je tudi sicer polno mineralov, saj so jih v vzorcih našli od 20 do 50.

Vulkan Shimnoedake Novice Izbruh vulkana na Baliju ohromil letalski promet

Blatni vulkani spreminjajo svojo obliko ves čas, saj se ob izbruhu blato strdi in tvori glinene skulpture in različne trdne oblike. Blatni vulkani spreminjajo svojo obliko ves čas, saj se ob izbruhu blato strdi in tvori glinene skulpture in različne trdne oblike. Foto: Reuters

Ker je blato tako bogato z raznovrstnimi in številnimi zemeljskimi minerali, ga številni vzamejo za svoje gradbene podvige. Z njim zidajo zgradbe in druge gradbene projekte. Samo iz Bakuja, prestolnice Azerbajdžana, so v 90 odstotkih vulkansko blato vzeli za grajenje hiš prebivalcev.

Video: YouTube


Blato je dostopno za gradnjo tudi zaradi tega, ker ne dosega visokih temperatur. V nasprotju z lavo je namreč mrzlo. Številni ga jemljejo zaradi zdravilnih namenov, saj naj bi blagodejno vplivalo na telo.

Kljub uporabi v kozmetične namene strokovnjaki opozarjajo, da pazljivost pri blatnih odmerkih na našem telesu ni odveč. Opozarjajo, da prihaja blato iz zemeljskih globin, kjer je tudi veliko radioaktivnih surovin.

V vojnih časih naj bi blato ob izbruhu uporabili tudi za oskrbo zlomljenih udov vojakov. V vojnih časih naj bi blato ob izbruhu uporabili tudi za oskrbo zlomljenih udov vojakov. Foto: Reuters

Blato naj bi blagodejno vplivalo tudi na kožo, zdravilo revmo in imelo ugodne posledice na človeško živčevje. V vojnih časih naj bi ga uporabljali tudi kot oblogo pri zdravljenju zlomljenih kosti.

vulkan Novice Vanuatu iz strahu pred vulkanom znova evakuiral celoten otok
Blatni vulkani so bili najdeni v Romuniji, Iranu, Pakistanu, Indiji, na Karibih, v Severni in Južni Ameriki, Italiji, Rusiji, največ jih je na Islandiji in v Azerbajdžanu, kjer je tudi Lökbatan, eden izmed bolj znanih blatnih vulkanov. Vulkan je bil predlagan za uvrstitev na seznam Unescove svetovne dediščine, CNN pa ga je vključil med 50 naravnih čudes sveta.

Izbruh blatnega vulkana lahko za sabo pusti veliko opustošenje. Izbruh blatnega vulkana lahko za sabo pusti veliko opustošenje. Foto: Reuters

Indonezija Novice Z indonezijskega vulkana rešili več kot 500 pohodnikov

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 10
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin