Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 11. 2014,
8.44

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

vino hotel

Torek, 11. 11. 2014, 8.44

6 let, 7 mesecev

Vinski hoteli: kjer lahko degustirate brez slabe vesti in skrbi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Degustiranje vina je sicer zelo prijetna aktivnost, a prinese tudi resno težavo - kdo bo po njem peljal domov? To dilemo najlažje rešimo tako, da prespimo kar na samem kraju zločina.

Vinski turizem oziroma enoturizem raste, potovanja z namenom odkrivati nove vinorodne regije in tamkajšnji pridelek niso več kaprica vinskih snobov, ampak so na splošno vse bolj priljubljena. Gre za tisto vrsto gostov, ki si jo turistični delavci najbolj želijo – običajno imajo visoko kupno moč, radi uživajo in so za to pripravljeni tudi pošteno plačati. Ker je z vinom neločljivo povezana hrana, imajo od teh turistov prav tako korist gostinci, ne nazadnje pa je treba nekje tudi prespati.

V najbolj znanih in najbolj obiskanih vinskih deželah ne manjka hotelov, ki so tako na zunaj kot znotraj zaznamovani z vinom. Obdajajo jih slikoviti vinogradi, njihova ponudba pa ob sobah in hrani obsega tudi bogato založene vinske kleti, kjer lahko gosti spoznavajo kapljico, pridelano v okolici. Tovrstna doživetja pa niso omejena le na najbolj znane vinorodne regije – nekaj takšnih lokacij najdete tudi v Sloveniji in bližnji okolici:

Gredič, Ceglo

Hotel, ki med bližnje sosede med drugim šteje Movio, Marjana Simčiča in Edija Simčiča, za ljubitelje vin vsekakor ne more biti napačna izbira. Še posebej ker v svojem drobovju skriva impresivno vinoteko, v kateri se lahko s kozarcem sprehodite po bolj ali manj vsem, kar ponujata tako slovenska kot italijanska stran Brd, najde pa se tudi kakšna steklenica iz preostanka Slovenije in tudi Hrvaške.

Castello di Spessa, Capriva del Friuli (Koprivno)

Collio, italijanska stran Brd, je znana in cenjena vinska dežela prav tako kot slovenska soseščina. Z najstarejšimi vinskimi kletmi se tam hvali Castello di Spessa, graščina, preurejena v luksuzen hotel. Pridelujejo svoje vino, ki ga hranijo prav v starih kleteh – najstarejši del je iz 13. stoletja – in ga je v svojih spominih hvalil že Casanova. Ob ponudbi v kleti lahko gosti za popolno vinsko izkušnjo med vinogradi zaigrajo partijo golfa.

Loisium, Ehrenhausen (Ernovž)

Na avstrijskem Štajerskem, tik za slovensko mejo, najdete vzorčni primer dežele, ki živi in diha z vinskim turizmom. Obilica vinskih kleti, gostiln in vinogradov, ki so videti kot z razglednice, med njimi pa se v kraju Ehrenhausen oziroma Ernovž dviga moderni hotel Loisium Wine & Spa Resort Südsteiermark. Če vam ponudba v tamkajšnji vinoteki ni dovolj, pa vas bo zagotovo zadovoljil izbor na okoliških vinskih cestah, kjer najdete nekatere najboljše avstrijske vinarje.

Vuglec Breg, Krapina

Hrvaško Zagorje se počasi otresa slovesa regije, kjer nastajajo le vinske "kislice", in pogumno dokazuje, da znajo pridelati tudi zelo kakovostna vina. Med tamkajšnjimi najbolj zanimivimi vinskimi lokacijami je Vuglec Breg, vinsko turistično naselje, ki je zraslo na temeljih zapuščene zagorske vasi. Ob vinski kleti in restavraciji obsega celo vasico zagorskih "hiž" za goste, kjer lahko prespite po pokušanju vina in sprehodu po slikovitih z vinogradi prekritih hribčkih.

Vinska vas, Ptuj

V vino bi se težko bolj vživeli, kot je to mogoče na Ptuju, kjer lahko prespite kar v vinskem sodu. Veliki vinski sodi, v katerih so nekoč hranili rujno kapljico, gostom ponujajo skorajda vse udobje hotelske sobe. V vsakem lahko prespita dve osebi, vanje je napeljana elektrika, imajo celo brezžični internet. Le martinovati tam ne boste mogli, saj ob vse nižjih temperaturah Vinska vas zapre svoja vrata, znova pa jih bo odprla aprila.

Ne spreglejte