SiolNET. Trendi Potovanja
Vsebino omgooča Agencija za promocijo in podporo turizma v Makedoniji

Foto: Agencija za promocijo in podporo turizma v Makedoniji

  • Messenger
  • Messenger
Makedonija – vaša naslednja destinacija

To je destinacija, ki jo morate obiskati to poletje

Visit Makedonija
Vsebino omgooča Agencija za promocijo in podporo turizma v Makedoniji

Foto: Agencija za promocijo in podporo turizma v Makedoniji

Še vedno iščete predlog, kje bi preživeli svoj poletni dopust? Naj vam pomagamo. Kaj ko bi se letos odpravili v deželo v srčiko Balkana, deželo, polno sonca, prijaznih in sproščenih ljudi, številnih mest pod Unescovo zaščito, samostanov, rokodelcev, zelenih prostranstev in kulinaričnih užitkov – Makedonijo.

Deželico, ki je le malo večja od Slovenije (25.333 kvadratnih metrov) in leži med Grčijo, Srbijo, Bolgarijo, Kosovim ter Albanijo. Makedonija je prav na križišču teh poti in vsak, ki je v zgodovini želel priti iz Azije v Evropo, je moral čez njeno ozemlje.

Nekdanja država Jugoslavije Makedonija je dežela izjemnega prepletanja različnih zgodovinskih etničnih vplivov in dežela mnogih znamenitosti. Pokrajina je zelo raznolika, saj je Makedonija polna gora in globokih kotlin in dolin. Omogoča raznolike športne aktivnosti tako v hribih kot tudi na različnih jezerih.

Zakaj v Makedonijo?

Razlogov, zakaj bi bila prav Makedonija lahko vaša naslednja potovalna destinacija, je mnogo. Tokrat se osredotočamo predvsem na mesti Skopje in Ohrid. Že Ohridsko jezero je dovolj dober razlog, da obiščete to čudovito balkansko deželo. Obenem pa je lahko Ohridsko jezero tudi izhodiščna točka za potovanje po Balkanu.

Zgodovinska mesta, kot so Skopje, Bitola, Tetovo, Kruševo, ter park Mavrovo vas bodo navdušili s svojo bogato kulturno dediščino in izročilom, ki se prenaša iz roda v rod.

Makedonija ima površino 25.713 kvadratnih kilometrov, 80 odstotkov vsega ozemlja so gore z 38 planinami in Makedonija zastava 20 vrhovi z nadmorsko višino nad dva tisoč metrov.

Na njenem ozemlju se raztezajo trije narodni parki, 43 jezer, od katerih so tri tektonskega izvora, 25 ledeniških ter 15 umetnih jezer. Čaka vas neverjetnih 280 sončnih dni v letu. Makedonija je dežela, ki zagotavlja popolno kombinacijo rekreacije in sproščanja.

Cerkev Svetega Janeza teologa Kaneo ali pa preprosto Sveti Janez na Kaneu stoji na pečini nad Ohridskim jezerom. Cerkev Svetega Janeza teologa Kaneo ali pa preprosto Sveti Janez na Kaneu stoji na pečini nad Ohridskim jezerom. Ohridsko jezero

Ob Ohridskem jezeru se človek v resnici počuti, kot da bi bil na morju. Ime je dobilo po mestu Ohrid, ki leži na severovzhodnem delu obale. Znano je po svoji kristalno čisti vodi, ki omogoča pogled do globine 22 metrov. Površina jezera je 358,2 km². Največja širina znaša 14,8 kilometrov, dolžina jezera pa je 30,8 kilometra. Dolžina vse obale je 87,5 kilometra.

Ohridsko jezero se ponaša z edinstvenimi in redkimi lubadarji ter ostalimi živalskimi vrtami. Posebnost jezera je nastala zaradi geografske izolacije in velike geološke starosti.

Obale Ohridskega jezera so bile naseljene že od prazgodovinskega časa. Najstarejše arheološke naselbine izvirajo iz časa 6000 let p. n. š. Samo na makedonskem delu jezera so odkrili več kot 170 arheoloških najdb. Zahvaljujoč bogati kulturi, sta bila Ohridsko jezero in mesto Ohrid leta 1980 razglašena za svetovno kulturno dediščino pod zaščito Unesca.

Visit Makedonija

Ohrid

Ohrid, mesto na severovzhodni obali Ohridskega jezera, je zaradi lege ob jezeru in ugodnega podnebja že leta turistično središče v Makedoniji. Je najlepše makedonsko mesto in pravi balkanski biser. Ohrid ima med drugim tudi 365 cerkva – za vsak dan v letu po eno. Vse bazilike z bogatimi mozaiki so pomembna arheološka najdišča, ki potrjujejo, da je bil Lychnidos ali Mesto luči kulturno središče v antičnem obdobju.

V Makedoniji ne gre brez obiska vsaj dveh ali treh njihovih sakralnih znamenitosti. Eden najbolj znanih je samostan sv. Nauma. V Makedoniji ne gre brez obiska vsaj dveh ali treh njihovih sakralnih znamenitosti. Eden najbolj znanih je samostan sv. Nauma.

Z bogato zgodovino Ohrid zagotovo spada med mesta, ki jih je vredno obiskati. Tudi zaradi jezera Ohrid ponuja idealno kombinacijo zgodovinske in kulturne raznolikosti ter naravnega bogastva za lep doživljajski in sproščujoč dopust. Ne samo zgodovinsko in kulturno bogat, Ohrid je obenem tudi mesto zabave in doživetij. Številni bari in restavracije v mestu in na plaži ponujajo vsakodnevno zabavo in ples za mlade in stare, jezero pa poleg običajnih aktivnosti omogoča tudi potapljanje, vožnjo in raziskovanje.

Skopje

Skopje je glavno in največje mesto v Makedoniji ter tudi politično, upravno, gospodarsko, kulturno, izobraževalno in znanstveno središče s približno tretjino vsega prebivalstva v Makedoniji. Mešanica rimske, turške in balkanske zgodovine ter kulture je zagotovilo za nepozabno doživetje.

Prav vsak Makedonec vam bo ponosno povedal, da je bila v Skopju rojena Gondža Bojadžu (1910), vsem bolj znana kot Mati Tereza, in je tam preživela mladost, dokler se ni pri 18 letih pridružila redovnicam na Irskem. V Skopju je nujen ogled naslednjih mestnih zanimivosti: trdnjava Kale, cerkev Sv. Spasa, džamija Mustafe Paše, reka Vardar, kamniti most in novi mostovi na reki, ploščad Makedonija, številni spomeniki in stari del mesta.

1 / 17
2 / 17
3 / 17
4 / 17
5 / 17
6 / 17
7 / 17
8 / 17
9 / 17
10 / 17
11 / 17
12 / 17
13 / 17
14 / 17
15 / 17
16 / 17
17 / 17

Ste vedeli?

Makedonija je partner 56. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma AGRA, ki bo letos med 25. in 30. avgustom potekal v Gornji Radgoni. Več o dogodku si preberite tukaj.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 18
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin