Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Ponedeljek,
9. 2. 2015,
11.22

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 9. 2. 2015, 11.22

8 let

Svetovna novost v Kranjski Gori: rešite se iz igluja

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Po escape roomu v Ljubljani se je mogoče na pot reševanja ugank in zank, ki pripeljejo do ključa rešitve, odpraviti tudi v iglu. In to kar v Kranjsko Goro.

Ekipa Enigmariuma, prvega escape rooma v Ljubljani, ki so ga odprli jeseni, in zdaj šteje že tri sobe (od)Rešitev, (m)Učilnico in najnovejšo, Profesorjeva skrivnost, se je lotila še prav posebnega podviga. Pobeg iz sobe, resničnostno igro, narejeno po vzoru računalniških iger, so zasnovali v igluju.

Naloge, ki jih mora ekipa rešiti s ciljem, da pride do ključa rešitve, s tem pa do možnosti pobega iz snežnega prostora, je prva take vrste na svetu, so jasni njeni snovalci. Ne glede na to, da so se prvi escape roomu pred več kot dvema letoma pojavili na Japonskem, nekoliko pozneje še v Evropi in da se od takrat množijo, je ta svojo prvo različico v igluju doživela prav v Kranjski Gori.

Iglu, najboljša soba pobega "Po izkušnjah, ki smo jih nabrali v treh escape roomih v Ljubljani, lahko rečem, da je ta v igluju naša najboljša soba. Je resnično neverjetna," navdušeno zatrjuje kreativna direktorica projekta Nataša Potočnik. V snegu pravila resničnostne igre ostajajo enaka: en prostor, ena ekipa in več nalog, ki pripeljejo do končne rešitve. Čas reševanje ugank je seveda zaradi mraza, temperatura se giblje med 0 in 4 stopinjami, skrajšan na 45 minut.

Kot dodaja Nataša Potočnik, pa je v igluju nekaj več pozornosti namenjeno spretnostim preizkušnjam kot pa matematičnemu znanju in logiki. Zaradi drugega konteksta igre pa so to še dodatno pospremili z zgodbo.

"Zemljo je zadel meteorit in vrgel svet s tečajev. Zemeljski magnetni pol se je prestavil v srce Kranjske Gore. Posledice so katastrofalne. Kompasovi igli se je zmešalo in prihaja nova ledena doba. Zemljo lahko reši le ekipa tistih, ki boste tako pogumni, pametni in spretni, da boste uspeli najti štiri ključne elemente ter planetu vrniti ravnovesje," so vsebinska izhodišča igre. Tisti, zaprti v igluju, se tako podajo na pot reševanja svet. Dekodirati morajo kode, poiskati kode in tako v omejenem času štiri ključne elemente s svojo iznajdljivosti postaviti v pravi red.

In kateri so ti štirje elementi? Kreativna direktorica igre jih našteje: sodelovanje, pogum, ljubezen in znanje. Z njihovim odkritjem in pravo postavitvijo simbolov teh elementov pa pred izhodom iz igluja nastane resnično pravljični oltar, še pravi.

Reševanj ugank ob vlečnici Mojca Snovalci escape rooma v snegu pravijo, da ta seveda predstavlja prav poseben izziv za njegovo izvedbo. Zdaj tudi vedo, zakaj se tega pred njimi še ni nihče lotil, povedo zadovoljni, da je njim ta zagonetka izvedbe uspela. Pa ne le to, temveč, da je tudi zelo uspešna.

Escape iglu boste našli na smučišču v Kranjski Gori poleg vlečnice Mojca. Snovalci sob Enigmariuma so se tega lotili v sodelovanju z ekipama Eskimska vas, ki so iglu naredili, in Time out dogodki.

Ne spreglejte