Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 8. 2014,
8.42

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

MasterCard

Četrtek, 14. 8. 2014, 8.42

8 let

Ste že brezstično plačevali?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Brezstično plačevanje se hitro širi po državah. Danes nudi takšno plačevanje že 63 držav po svetu in v 34 državah v Evropi.

Čeprav je brezstično plačevanje v Sloveniji na voljo že od leta 2009, mnogi še niso seznanjeni s takšnim načinom plačevanja. Gre za terminale, ki omogočajo še hitrejši nakup s plačilno kartico na blagajni. Kako? Da se plačilo izvede, moramo kartico le prisloniti na terminal za brezstično plačevanje. Brez vpisovanja PIN-kode oziroma podpisovanja na slip. Brezstični način plačevanja MasterCard PayPass temelji na brezžični tehnologiji kratkega dosega.

Brez identifikacije, a varno Ta vrsta plačevanja je varna oblika, čeprav se imetniku pri poravnavanju računa ni treba identificirati. Omejitev predstavlja limit porabe med dvema avtentikacijama, vse dokler ne obišče bankomata oziroma ne plača na klasičnem POS-terminalu. Brezstično plačevanje, ki omogoča hitro, preprosto in varno plačevanje, se je še posebej izkazalo na tistih prodajnih mestih, kjer je hitrost transakcije ključnega pomena. Varna enkripcija in drugi varnostni standardi pa zagotavljajo, da je brezstično plačevanje enako varno kot plačilo z navadnimi karticami.

Doživlja razcvet To so opazili tudi potrošniki – brezstično plačevanje se je lani v primerjavi z letom prej več kot potrojilo. Brezstični kartici MasterCard in Maestro ter ostale naprave za brezstično plačevanje danes izdaja več kot 220 evropskih finančnih institucij in so sprejete v skoraj 2 milijonih trgovin po vsem svetu.

Poleg vse večjega števila brezstičnih transakcij, pa se povečuje tudi višina sredstev, ki jih ljudje opravijo s pomočjo tovrstnega plačevanja. Nekateri trgovci že danes ugotavljajo, da se več kot polovica vseh brezgotovinskih transakcij opravi brezstično, pri tem pa izstopajo nižji zneski.

Ne spreglejte