Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
27. 4. 2018,
10.58

Osveženo pred

5 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,06

2

Natisni članek

turizem Bled Ljubljana Dan.

Petek, 27. 4. 2018, 10.58

5 let, 12 mesecev

Obetavni trendi v turizmu: število gostov v Ljubljani in na Bledu narašča #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,06

2

Turizem v Sloveniji je po zadnjih dostopnih podatkih še vedno v porastu. Od začetka januarja do danes je bilo v Ljubljani na primer  ustvarjenih 1,2 odstotka več prenočitev kot v enakem obdobju lani, sedemodstotno rast gostov pa so v prvih treh mesecih zabeležili tudi na Bledu. Poleg čudovite narave in bogate kulturne dediščine igra pri razvoju slovenskega turizma pomembno vlogo tudi promocija.

Video: Planet TV


Kot je v pogovoru za oddajo Dan. povedal direktor Turizma Bled Tomaž Rogelj, so na Bledu tako kot v Ljubljani zadovoljni s porastom prenočitev. "V prvih treh mesecih smo  za dobrih sedem odstotkov več gostov kot v lanskem letu, zato smo zadovoljni," je povedal Rogelj.

"Na Bledu se zavedamo, da živimo od turizma"

Na vprašanje, ali bi se zaradi velike priljubljenosti našega alpskega bisera na Bledu v nekem trenutku lahko pojavilo pomanjkanje prenočišč, Rogelj odgovarja, da je to mogoče, vendar pa je na letni ravni po njegovih besedah to malo verjetno.

"Lani smo na Bledu zabeležili milijon prenočitev. Če bi bile vse namestitve polne vse leto, bi na koncu leta prišli krepko čez tri milijone," je pojasnil Rogelj.

Prebivalci Bleda so po njegovih besedah turističnega načina življenja navajeni. "Ker se zavedamo, da od tega živimo, smo se tega navadili in poskušamo v tem tudi uživati. Vendar pa v Turizmu Bled skrbimo, da bi vse teklo čim bolj normalno," je dejal direktor Turizma Bled.

Prebivalci Ljubljane zadovoljni z razvojem turizma

Vodja strateških projektov v Slovenski turistični organizaciji (STO) Miša Novak je poudarila, da Ljubljana tako kot slovenski turizem v zadnjih letih beleži rekordne rasti.

"17 odstotkov več tujih prihodov in 15 odstotkov več tujih prenočitev je rezultat, ki presega povprečje Evrope, kjer je bila rast osemodstotna, in rast na globalni ravni, ki je bila sedemodstotna," je dejala Novakova.

Ker Ljubljana zadnja leta dosega občutno rast obiska in prenočitev, mesto po njenih besedah veliko pozornosti posveča upravljanju obiska, izkušnjam gostov, hkrati pa spremlja tudi odnos prebivalcev do turizma.

"Lani jeseni so v prestolnici opravili raziskavo, ki je pokazala, da je 91 odstotkov prebivalcev Ljubljane zadovoljnih s turizmom v prestolnici in vplivom turizma na razvoj okolja," je poudarila Novakova.

TripAdvisor: Predjamski grad prehitel prestolnico in Bled

Po podatkih TripAdvisorja so tuji turisti v Sloveniji sicer najbolj navdušeni nad Predjamskim gradom. Ljubljana in Ljubljanski grad sta na drugem mestu, medtem ko je tretje mesto zasedel Bled z Blejskim gradom.

Četrta najbolj priljubljena turistična točka je Tartinijev trg v Piranu, peto mesto pa zaseda Celje s Celjskim gradom, so še poročali v oddaji Dan.

Ne spreglejte