Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
10. 4. 2014,
13.55

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

izlet Radovljica čokolada

Četrtek, 10. 4. 2014, 13.55

6 let, 7 mesecev

Na najbolj čokoladno prireditev v Sloveniji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ni dvoma, kam se bodo ta konec tedna zapodili čokoholiki - v Radovljico, kjer letos že tretjič prirejajo Festival čokolade.

Zakaj tja? Radol'ca je mesto sladkarij. V teh krajih so ponosni na svojo čebelarsko zgodovino, iz katere se je rodila tudi tradicija izdelovanja lectov, medenega peciva. V živem muzeju v kleti gostilne Lectar si lahko tako ogledate izdelavo lectovih srčkov po izvirnih receptih, izdelke iz lecta pa lahko tudi kupite.

Še ena sladka tradicija Radovljice in njene okolice pa je čokolada. Že leta 1922 je tržaški Slovenec Adolf Zavrtanik v Lescah ustanovil družinsko podjetje za izdelavo čokolade, predhodnika Gorenjke, ki nas s slastnimi čokoladami razvaja še danes. Poleg Gorenjke pa se v Radovljici s čokolado ukvarja tudi družinsko podjetje Molinet v Lipnici pri Kropi, kjer izdelujejo čokoladne pralineje.

Zakaj zdaj? Ta konec tedna bo Radovljica povsem v znamenju čokolade, saj je čas za Festival čokolade, ki ga letos prirejajo že tretje leto zapored. Letos bo obiskovalce v starem jedru Radovljice, na Linhartovem trgu, pričakalo še več čokoladnic in še obsežnejši izbor izdelkov iz čokolade, poleg tega bodo letos prvič sodelovale tudi štiri čokoladnice iz tujine, in sicer iz Češke in Avstrije.

Kaj se bo dogajalo in s čim se boste sladkali? Letošnji festivalski program bo še bogatejši od lanskega. Novost bo poslikava telesa in ustvarjanje boga ter boginje čokolade, več bo tudi delavnic za otroke, ki bodo modelirali iz čokolade.

Tako kot lani bodo tudi letos na festivalu sodelovali trije šefi, ki bodo dokazovali, da čokolada ni le sladica. Prav tako bo potekala modna revija mladih oblikovalcev, katerih kreacije iz tekstila in čokolade bodo na ogled v Šivčevi hiši.

Glede na to, da se bliža velika noč, ne bo manjkalo čokoladnih zajčkov in jajčkov, organizatorji pa obljubljajo celo čokoladni pršut, čokoladni kebab in čokoladno vino ter pralineje, polnjene z gibanico in potico.

Za koliko? Tudi letos bodo obiskovalci festivala okušali čokolado prek degustacijskih kuponov, ki stanejo po 50 centov. Z njimi bo mogoče plačevati tudi druge jedi in pijačo, medtem ko bo nakup drugih čokoladnih izdelkov potekal z gotovino. Sladkosnedi, pozor – lani je v času festivala v več radovljiških bankomatih zmanjkalo denarja.

Ne spreglejte