Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
11. 4. 2013,
12.58

Osveženo pred

7 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 11. 4. 2013, 12.58

7 let

Na Kras na šparglje oziroma po njih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Na Krasu se je začelo mesec dni trajajoče praznovanje v čast najbolj priljubljenemu spomladanskemu poganjku, šparglju.

Zakaj tja? Kras je vabljiv v vsakem letnem času. No, razen takrat, ko piha burja. V teh dneh pa sicer sramežljivi, a vse močnejši sončni žarki vabijo na odkrivanje kraških kotičkov, bodisi peš, s kolesom bodisi avtomobilom. Podajte se na odkrivanje razgibane kraške pokrajine in šarmantnih kamnitih vasic, ne nazadnje pa tudi na malico. Dobre hrane na Krasu nikoli ne zmanjka.

Zakaj zdaj? Vsako leto aprila, ko se začne glavna sezona za nabiranje divjih špargljev, po njih zadiši iz praktično vseh kraških gostiln. Nič drugače ni letos. Uradno se je namreč začel Mesec špargljev, ki bo s kulturnim, zabavnim in športnim programom obiskovalce Krasa razveseljeval vse do 15. maja. In da ne pozabimo na najpomembnejše – ob tej priliki je kopica kraških gostiln, med drugim Kraljestvo pršuta in K'ntina Čotar, pripravila poseben izbor menijev in jedi iz špargljev. Sicer pa brez skrbi, zmanjkalo ni niti kraškega pršuta niti terana.

Celoten program dogajanja ter seznam sodelujočih gostiln in vinarjev, ki bodo odprli vrata svojih kleti, najdete tukaj.

Ste sam svoj mojster? Seveda lahko frtaljo, juho, testenine ali kakšno drugo specialiteto s šparglji pripravite tudi v svoji kuhinji iz rastlin, ki jih naberete sami. Ob slovenski Istri je Kras namreč glavno rastišče divjih špargljev in če boste med sprehodom malce napeli oči, jih boste z malo sreče ugledali. Običajno so precej težko dostopni, ker rastejo v grmičevju oziroma na obronkih gozdov, zato trpežna oblačila, obutev in celo rokavice ne bodo odveč, s sabo pa je priporočljivo imeti tudi palico za razstiranje grmovja in plašenje kač, ki se lahko skrivajo v njem.

Ne spreglejte