Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
14. 12. 2007,
16.13

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 14. 12. 2007, 16.13

8 let

Kontrasti Salzburga

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Skoraj nemogoče je, da bi v razvitem svetu obstajal človek, ki še ne bi slišal za Salzburg.

Po lanskem letu pa sploh, ko je Mozartovo mesto proslavljalo dvestopetdesetletnico mojstrovega rojstva. Pravijo, da je mestu dalo ime "belo zlato" ali sol, vendar ta je danes še najbolj neopazna začimba tega mesta. V mesto se namreč zgrinjajo ljubitelji glasbe, ljubitelji kulture, ljubitelji arhitekture, čedalje več pa je tistih, ki svoj denar zapravljajo v ekskluzivnih butikih in v modernih restavracijah, ki se jih ne bi branila marsikatera metropola. Mesto ponuja tradicijo, vendar se v ospredje postavlja tudi duh časa na vseh področjih, kar dela mestece tako ljubko in šarmantno.

Ko pada dež, pada v liniji

"Veste, imate privilegij, ker je danes tako sončno vreme," se k meni obrne gospod Christoph, moj vodnik po Salzburgu in se ozre v nebo. Kmalu ugotovi, da bo pralo tudi nas, če s fotografom ne bomo pohiteli, saj se nad Getreidegasse že zbirajo oblaki. Zgovorni Salzburžan govori hitro, iz njega bruhajo podatki in kar naprej kaže znamenitosti mesta. Ob kavi mi razloži: "V Salzburgu nikoli ne dežuje po kapljicah, ampak kadar pada, pada v liniji, kapljic ne vidiš. In to imate priložnost videti vsak dan. Veste, ko se je v bližini Salzburga odločil počitnikovati arabski šejk, smo ga nastanili ob romantičnem hotelu ob Mondseeju. Ampak - glej ga vraga - ves mesec njegovega dopusta je padalo kot iz škafa. Turistični delavci smo bili obupani, saj smo hoteli njegovi visokosti resnično predstaviti našo regijo v najboljši luči. Ampak, ko se je šejk poslavljal, je bil navdušen. Toliko dežja še ni videl v vsem življenju in iz samega navdušenja si je ob jezeru kupil posest in vilo."

"Mozartkugle" in druge specialitete

Medtem ko hitimo po omenjeni ulici, ki je videti, kot da se je čas prav na njej ustavil, vodič za trenutek izgine v trgovinico s čokolado čisto na koncu ulice, ko se pogled že ustavi na sivi skali, ki je del Moenchsberga. Vsakemu prinese v srebrno moder papir zavito kroglico. "To je prava Mozart kroglica," pove. "Prepoznate jo po tem papirju in ko jo odprete (odvije papirček pokaže na čokoladno piko na vrhu kroglice), vidite to piko čokolade, kar pomeni, da je narejena ročno. Ustvaril jo je Paul Fuerst in ta pikica je zalitek, ker na mestu, kjer je kroglica pritrjena na leseno paličico, ostane luknja." Prava Mozartova kroglica je po okusu drugačna kot tista, v zlatem papirčku, ki jo poznamo vsi. Če ste v Salzburgu, jo pač morate poizkusiti, saj je drugje ne boste našli. Dobro - vsi poznamo Mozartove kroglice, skomercializirane ali tiste prave, ampak kaj je še čisto tipična jed, ki jo lahko poizkusimo samo tukaj? "Ja, tej jedi jaz pravim veliko pene za nič," se šali Christoph, "reče pa se jim Nockerl. No, če jo bosta poizkusila, pojdita vsekakor v hotel Sacher, kjer imajo najboljše. Ampak, vsakomur niso všeč," opozori. In kasneje, ko sem sedela v hotelu Sacher in mašila vase sladki beljak, sem vedela, zakaj.

Zgradbe Salzburga

Stojim na Moenchsbergu, pred muzejem moderne umetnosti, ki ima na pročelju notni zapis ene od Mozartovih skladb in sledim vodnikovemu švigajočemu prstu: spodaj tik pod nami je konjska pralnica, potem znane cerkve - Frančiškanska in sloviti Dom, Kollegienkirche in seveda znamenita utrdba, ki je glavna kulisa mesta. Čez reko Salzach lahko vidimo tudi vrtove gradu Mirabell. "Vidita, tamle je samostan, kjer so snemali Moje pesmi moje sanje," zdrami spet vodnikov glas. Zanimivo je, da v Avstriji film, ki je star že štirideset let in je klasika ob kateri so vzdihovale babice, mame in tudi me, ni priljubljen. Mogoče priljubljen ni prava beseda, prej nepoznan. "Ko sem začela delati v turizmu, skoraj nihče ni poznal tega filma," pravi Andrea, ki skrbi za promocijo Salzburga. "potem pa so ameriški gostje hoteli vedeti, kje so prostorčki, kjer je bil film posnet. Nato smo morali vsi videti film in sestaviti tudi poti, ki vodijo po teh krajih. Danes lahko turisti s kolesom sledijo gospodični Mariji po krajih snemanja."

Namigi za obiskovalce:

- Če nameravate v Salzburgu ostati čez vikend, si omislite Salburg Card, ki vam ponuja brezplačen dostop do vseh mestnih atrakcij in brezplačne karte mestnega prometa. Karto lahko dobite tudi v obliki Swatch ure, ki je po uporabi samo še koristen modni dodatek. - Letošnji salzburški festival se začne 27. julija, zaključil pa se bo 31. avgusta. Znan je tudi velikonočni festival, katerega pobudnik je bil znani dirigent Herbert von Karajan, ki je rojen v Salzburgu. - Poleg vseh že tradicionalnih atrakcij, si privoščite kanček sodobnosti. Muzej moderne umetnosti, Hangar 7, moderni Festspielheuser, restavracije, ki jih je v mestu okoli 500 … Za malce mlajše goste pa bo gotovo zanimivejši muzej igrač, ki vas popelje po čudovitem svetu igrač … - Vodne igre v dvorcu Hellbrunn bodo prava osvežitev v vročih dneh. Preverjeno. Potem pa skoraj obvezen postanek v restavraciji Atelier zu Hellbrunn, kjer vas z mediteranskimi in francoskimi specialitetami razvaja šef Michael Pratter. - Za tiste, ki ljubite luksuz in umetnost je pravi naslov hotel Blaue Gans, ki v strogem centru mesta, ki stalno spreminja svojo podobo z umetniškimi deli domačih in tujih umetnikov. - Po mestu si lahko najamete tudi vodiča v slovenskem jeziku.

Ne spreglejte