SiolNET. Trendi Potovanja
2,63

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Najlepši razgledi v Sloveniji (22): Škocjanski zatok

Kjer je nekoč morje oblivalo Koper, je zdaj Škocjanski zatok

2,63

termometer

Škocjanski zatok
Foto: Jošt Gantar (www.slovenia.info)

Preostanek morja, ki je nekoč obdajalo Koper, je danes največje polslano močvirje v Sloveniji - ne zveni preveč privlačno, v resnici pa je ravno obratno. Škocjanski zatok je edinstvena priložnost za opazovanje več kot 200 različnih vrst ptic.

Ste vedeli, da je bil Koper nekoč otok? S celino so ga povezale soline, zaradi katerih so tamkajšnje morje vse bolj zasipavali, z razvojem mesta in pristanišča pa je tam, kjer je bil nekoč morski zaliv, ostal le še majhen "moker" del - naravni rezervat Škocjanski zatok.

 

A post shared by Peter Zimic (@pzimic) on

Gre za polslano močvirje, kjer se mešata slana in sladka voda in ki je dom več kot 200 vrstam ptic - nekaterim začasno, drugim stalno.

V izbor najlepših razgledov v Sloveniji smo ga uvrstili zaradi opazovališč, ki so jih postavili ob urejeni učni poti, predvsem večnadstropne osrednje opazovalnice, s katere se vam ponuja lep razgled na celoten rezervat od močvirnih pašnikov do mlak, tudi Kopra in istrskega zaledja v ozadju, predvsem pa omogoča opazovanje pernatih in drugih živalskih prebivalcev Škocjanskega zatoka.

 

A post shared by HM🔐 (@hanamarinic) on

V kleti lahko skozi eno od oken pogledate celo pod vodno gladino:

 

Pod gladino mokrišča #skocjanskizatok

A post shared by AnaHmeljak (@nikoliana7) on

Osrednja opazovalnica je približno na polovici krožne učne poti, kakšen kilometer oziroma pol ure hoje od vstopne točke pri centru za obiskovalce, septembra in oktobra pa trikrat na teden prirejajo tudi jahanje po učni poti.

 

A post shared by Igor Firm (@1gofir) on

Zanimivosti v bližini

Zadnja točka slovenske gorske transverzale

Niste navdušen hribolazec? Nič hudega, kljub temu lahko osvojite vsaj en žig slovenske gorske transverzale - ta je namreč na pomolu pri ankaranski plaži San Nicolo. Mimogrede - žig za transverzalo dobite pri baru Korta.

Stari Koper

Če se mimo Kopra peljete po hitri cesti, ne kaže kaj preveč očarljive slike. Ne pustite se prepričati prvemu vtisu, ampak zavijte do samega središča, starega mestnega jedra, in si oglejte Titov trg s Pretorsko palačo, Loggio, Foresterio in Armerio, pa vodnjak Da Ponte na Prešernovem trgu, ki ga je navdihnil beneški most Rialto, Taverno in Carpacciovo hišo.

Vam ni dovolj? Blizu najdete še dva čudovita razgleda:


 

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 36
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin