SiolNET. Trendi Potovanja
0,49

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kako smo Slovenci dopustovali v času epidemije

0,49

termometer

velika planina
Foto: Getty Images

Epidemija covid-19 je močno vplivala na turizem, kar potrjujejo tudi podatki državnega statističnega urada. Število domačih turistov in izletnikov, pa tudi število tujih turistov, ki so leta 2020 potovali s slovenskimi agencijami, se je znižalo, Slovenci pa so več dopustovali doma, za enodnevni izlet so tako v 86 odstotkih izbrali Slovenijo.

Potovalne agencije so organizirale potovanja z najmanj eno prenočitvijo za 147 tisoč domačih turistov. Od tega jih je 62 tisoč oz. 42 odstotkov prenočevalo v Sloveniji, 85 tisoč oz. 58 odstotkov pa jih je s slovenskimi potovalnimi agencijami potovalo v druge države. Za primerjavo, leta 2019 je v tujino potovalo 84 odstotkov domačih turistov, po Sloveniji pa 16 odstotkov.

Pri potovanjih v tujino je prednjačila Hrvaška

Domači turisti so pri potovanju v tujino najpogosteje izbrali Hrvaško (46.696 potnikov), sledili so Grčija (14.865), Egipt (3.433) in Italija (2.708). Podobno je bilo tudi leto prej, ko sta Hrvaški sledili Italija in Grčija.

Veliko več enodnevnih izletov po Sloveniji

V primerjavi z letom 2019 je bilo lani tudi manj enodnevnih izletov, se je pa močno povečal odstotek enodnevnih izletov po Sloveniji.

plaža Strunjan Foto: STA

Enodnevnih izletov se je udeležilo skupaj 39 tisoč domačih izletnikov; 86 odstotkov le-teh se je udeležilo enodnevnih izletov po Sloveniji, medtem ko se jih je 14 odstotkov odločilo za izlet v tujino. Leta 2019 je bilo na enodnevnih izletih 220 tisoč domačih izletnikov, od tega 47 odstotkov na izletih po Sloveniji, okoli 53 odstotkov pa po tujini, ugotavlja statistični urad.

Enodnevni izleti v tujino: največ v Avstrijo

Največ enodnevnih izletnikov se je odpravilo v Avstrijo (šest odstotkov), sledili sta Italija (trije odstotki) in Hrvaška (dva odstotka). Te države so bile za enodnevne izlete najbolj priljubljene tudi leta 2019.

Tuji turisti v Sloveniji

Slovenske potovalne agencije so leta 2020 organizirale potovanja za 14 tisoč tujih turistov, ki so v Sloveniji prenočili povprečno po petkrat. Največ so jih pripeljale iz Nemčije (2.864), sledili so turisti iz Italije (1.904) in Avstrije (1.119). V letu 2019 je v Sloveniji prenočilo 196 tisoč tujih turistov, vsak povprečno trikrat. Največ jih je bilo iz ZDA, sledili pa so turisti iz Italije in Nemčije.

Počivalšek optimističen glede okrevanja turizma

Turizem je v pandemiji doživel hude udarce, a se je krivulja tako v Sloveniji kot v tujini obrnila navzgor, je pred svetovnim dnevom turizma, ki bo v ponedeljek, ocenil gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Prepričan je, da se bo panoga pravočasno prilagodila spremembam in bo znova utrdila svoj položaj.

Ob prihajajočem svetovnem dnevu turizma me navdaja optimizem, saj se stanje v 🇸🇮 turizmu izboljšuje. Pred nami je resda...

Posted by Zdravko Počivalšek on Sunday, September 26, 2021

Z deležniki v panogi so pripravili načrt za oživitev in odpornost slovenskega turizma, ki poudarja trajnostne, zelene destinacije s prilagojenimi storitvami. "Takšna butična ponudba bo poleg varnega preživljanja prostega časa najbolj prepričala domače in tuje goste," meni minister, ki je ob tem prepričan, da ima Slovenija vse, kar je potrebno, da postane ena izmed najbolj zaželenih turističnih destinacij.

Oglejte si še:

Postojnska jama Novice Marjan Batagelj: Turistični boni so zelo nevarni #video Ljubljana splošna Trendi Britanski časopis o lepotah Slovenije in "dinamičnem" ljubljanskem županu Bled Posel danes Bledu se ni treba otepati turistov #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin