Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Sreda,
1. 11. 2017,
18.38

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

Natisni članek

fit potovanje nasvet zdravje dopust počitnice Filip Kržišnik Matej Hočevar Nuša Gnezda

Sreda, 1. 11. 2017, 18.38

6 let, 6 mesecev

Kako ostati fit na potovanju: izziv ali nekaj povsem vsakdanjega?

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75
plaža, počitnice | Foto Pixabay

Foto: Pixabay

Že v domačem okolju je za marsikoga izziv, kako se držati zdrave prehrane in redne vadbe, na oddihu pa je to lahko še težje: nova kulinarična izkušnja in povsem prosti dnevi kličejo k lenarjenju, zato ni čudno, da se za nekatere dopust spremeni v bolniško.

Hiter tempo vsakdanjika, stres, pomanjkanje telovadbe in ne prav zdrave prehranjevalne navade so formula, da težko pričakovani dopust postane bolniška - telo se namreč sprosti od prenatrpanega urnika in si končno dopusti, da se pozdravi. Če ne drugega, pa se mnogi na oddihu, ko je končno časa na pretek, prenajedajo, lenarijo in za svoje telo spet ne naredijo nič dobrega.

Zato je prehod v resnično življenje, polno stresa, lahko še težje ...

O tem, kako na dopustu uživati in hkrati za svoje telo narediti nekaj dobrega, znajo veliko povedati osebna trenerka Nuša Gnezda, osebni trener Matej Hočevar in akrobat Filip Kržišnik. Vsi so športniki in veliki ljubitelji potovanj.

Nuša Gnezda: že prej športnica, kasneje se je vpisala na fakulteto za šport, kar jo je privedlo do ukvarjanja z ljudmi. Po rojstvu sina se je začela ukvarjati z mamicami, letos je razvila FitMami program, s katerim dosega vso Slovenijo.

"Na dopustu vse dneve surfamo, zato nimamo potrebe po dodatni rekreaciji, morda le kakšno raztegovanje." | Foto: Ana Kovač "Na dopustu vse dneve surfamo, zato nimamo potrebe po dodatni rekreaciji, morda le kakšno raztegovanje." Foto: Ana Kovač
Matej Hočevar: športnik vse življenje, nekaj časa je profesionalno igral nogomet. Zdaj je lastnik telovadnice Vigorground, kjer hoče posameznikom pomagati, da se telesno razvijajo in dobijo tisto, česar sam ni imel: pravilne izvedbe vadb in metode prehranjevanja. Pomaga jim, da postanejo boljši ljudje, ne samo fit.

Kadar potuje v ZDA, je tja namenjen zaradi dodatnega izobraževanja v svojem poklicu, sicer pa se na potovanjih vedno rad uči novih jezikov. | Foto: Ana Kovač Kadar potuje v ZDA, je tja namenjen zaradi dodatnega izobraževanja v svojem poklicu, sicer pa se na potovanjih vedno rad uči novih jezikov. Foto: Ana Kovač
Filip Kržišnik: začel je z nogometom, kasneje se je ukvarjal s tenisom, potem je prišel do borilnih veščin in še do plezanja. Preden se je začela njegova akrobatska pot, se je preizkusil še v plesu. S pomočjo gimnastike sta z Blažem Slaničem ustvarila novo platformo: sta začetnika partnerske akrobatike v Sloveniji, F&B Acrobatics.

Filip je kot otrok zelo veliko potoval, z družino je raziskal celotno Azijo in ZDA, zdaj pa ga v tujino največkrat zanesejo nastopi z Blažem. | Foto: Ana Kovač Filip je kot otrok zelo veliko potoval, z družino je raziskal celotno Azijo in ZDA, zdaj pa ga v tujino največkrat zanesejo nastopi z Blažem. Foto: Ana Kovač

Osnovni življenjski slog naj bo v ravnovesju

Vprašanje, kako na potovanju ostati fit, za sogovornike ni tako preprosto. Matej ugotavlja, da težava ni samo v tem, da se večina na dopustu prenajeda in se ne giblje, temveč neurejeno življenje doma.

Doma očitno doživljaš nek stres, ki ga moraš na potovanju sprostiti. Če bi doma vse skupaj uravnovesili, bi to lažje prenesli na potovanje in ne bi čutili norih napadov lakote, težnje po prekomernem uživanju alkohola in hitre hrane.

Ko se to enkrat uredi, bo tudi dopust drugačen in bolj lahkoten, prehod nazaj v vsakdanjo rutino pa bo lažji.

Surfanje vedno ponese v posebne destinacije. | Foto: Pixabay Surfanje vedno ponese v posebne destinacije. Foto: Pixabay

Lokalna hrana + zmernost = dober dopust

Mnogi že pred odhodom sanjarijo o hrani, ki jo bodo pojedli, s čimer ni čisto nič narobe, pravijo sogovorniki, pomembni sta zmernost in prava hrana. Tako Matej kot Nuša se strinjata, da je treba uživati v lokalnih dobrotah, a brez prenajedanja.

"Skušam se držati lokalne hrane in osnovnih načel prehranjevanja, torej da se ne prenajedam, jem raznovrstno hrano z veliko beljakovinami, nekaj ogljikovih hidratov in zdravih maščob. Ko sem na potovanju, rad eksperimentiram z lokalno in sezonsko hrano," pravi Matej, Nuša pa svetuje še pregled lokalnih restavracij s kakovostno hrano.

Filip pa ima nasvet za vse mlade, ki so tako aktivni kot on in morajo zato pojesti kar precej kalorij. "Kamorkoli greva z Blažem (Slaničem, op. p.), jeva vse. Najin svet je obrnjen na glavo, saj se ves čas gibava. Jaz se znam prehitro najesti, če je hrana hudičevo dobra (smeh, op. p.)." Pri Filipu je treba upoštevati njegovo mladost, saj metabolizem pri 26-letnem aktivnem moškem deluje bistveno bolje kot kasneje, dodaja Matej.

Preizkušanje lokalnih dobrot je nekaj nujnega, vendar s pravo mero. | Foto: Pixabay Preizkušanje lokalnih dobrot je nekaj nujnega, vendar s pravo mero. Foto: Pixabay

Kaj pa hrana na letalu?

Obroki, ki jih postrežejo na letalih, so daleč od zdravih in za mnoge tudi ne preveč okusni. Tudi za to imata Nuša in Matej pametno rešitev: s seboj si prinesite svoje prigrizke, saj je trda hrana na letalu dovoljena.

"Jaz vzamem oreščke, avokado, sadje, pa še kakšen sendvič," razlaga Nuša. Matejeva popotnica za letalo je videti enako, le da doda še dehidrirano zelenjavo in beljakovinske ploščice. Predlaga pa še nekaj: "Že prej naročim poseben obrok, saj s tem ne dobiš ravno najslabše hrane, kakršno sicer strežejo." Prednaročila hrane na letalu ponavadi, odvisno od letalske družbe, niso plačljiva.

Lenarjenje je ob dolgih sprehodih povsem sprejemljivo. | Foto: Pixabay Lenarjenje je ob dolgih sprehodih povsem sprejemljivo. Foto: Pixabay

Naj ne bodo vse štiri od sebe in čivava na straži

Če je vsakdanje življenje uravnoteženo, na dopustu počnimo enako kot doma, svetuje Matej: "Zmerno prehranjevanje z lokalnimi sestavinami, s čim manj predelano hrano. In najti nek ritem, da so tudi na potovanju redni obroki."

Nuša in Filip pravita, naj bodo tudi lenobni oddihi aktivni. "S hojo naredimo zelo veliko, hoja je zelo podcenjena. Kamor se le da, se sprehodite," svetuje Nuša, Filip pa v šali dodaja, naj ne preležimo vseh dni na plaži s čivavo na straži. "Pomembno je, da ne daš samo vse štiri od sebe, ampak da najdeš nekaj, kar te vsaj malo spravi v pogon. Pa naj bo to sprehod ali seks (smeh, op. p.)."

V vsakodnevnem življenju je treba najti ventile za sproščanje stresa, da bo zato na dopustu manjši šok za telo, ko se popolnoma sprostimo. Sogovorniki predlagajo pobeg v naravo, krajši tek ali pa kaj drugega, kar vam povrne energijo. In naj to postane del vsakdana.

fit na potovanju | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač
Vse več Slovencev zanimajo aktivne počitnice

A kot kaže, je neaktivnih dopustnikov vse manj, opaža Anuška Cerovšek Beltram, lastnica agencije STA potovanja. V zadnjih letih ljudje namreč počitnice že od začetka načrtujejo s točno določeno rekreacijo v mislih.

"Imamo veliko posameznikov, ki v določen kraj potujejo prav zaradi vodnih športov. Zasledujejo destinacije, kjer lahko na primer kajtajo, kjer se tam premikajo z vetrom. Tega imamo čedalje več; da ljudje združujejo šport s potovanji. Imamo tudi veliko zaključenih skupin, ki gredo z namenom, da tečejo, a njim je destinacijo najlažje najti, saj lahko tečejo praktično povsod. Tudi k nam s tem namenom prihaja veliko tujcev; ravno letos poleti smo imeli skupino Američanov, ki so pri nas organizirali tek po Sloveniji in Hrvaški." Tujci pri nas zelo radi tudi kolesarijo, vse več Slovencev pa išče destinacije, ki so idealne za surfanje.

Razvila se je tudi nova skupina popotnikov, ljubiteljev dobre hrane in pijače, razlaga Cerovšek Beltramova: "Zanje pa ne vem, koliko ostanejo fit (smeh, op. p.)." Kulinarični popotniki raziskujejo najboljše kulinarične kotičke dežele ali mesta; preizkušajo lokalne dobrote hrane, vina, piva. "Slovenci zadnje čase zelo veliko povprašujejo po takšnih izletih."

Ob tem dodaja, da lahko tudi obisk metropol štejemo kot aktivni oddih, saj raziskovanje novega mesta prinaša veliko hoje in gibanja ter še zdaleč ne lenarjenja.

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Sav

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Ne spreglejte