Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
6. 8. 2013,
16.00

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

počitnice plaža potovanje

Torek, 6. 8. 2013, 16.00

8 let

Kaj bližnjim prinesti iz potovanja?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Spominki. Za nekatere popotnike nujno zlo, za druge pa zabavno opravilo. A pri nakupovanju oziroma izbiranju le teh moramo biti previdni, saj nekaterih spominkov pač ne smete pripeljati v Evropo.

Ko obiščemo tuje dežele, moramo že po nenapisani dolžnosti poiskati oziroma kupiti "nekaj malega", s čimer bomo presenetili naše družinske člane in prijatelje ter jim tako obiskano deželo nekoliko pobliže predstavili. A nakupovanje spominčkov je lahko tudi naporno – predvsem takrat, ko vemo, da osebi, ki ji spominček kupujemo, to zelo veliko pomeni. Za njihov nakup se moramo zato še posebej potruditi.

Kaj najpogosteje pristane v popotniškem kovčku Vsaka država, v katero potujemo, ima svojo kulturo, običaje in seveda znamenitosti, po katerih je znana po svetu. Tako se v naših kovčkih najpogosteje znajdejo spominki, ki so pač značilni za obiskano državo.

Čeprav so dežele, kjer je spominčke sila težko najti, in so dežele, kjer se ponujajo na vsakem koraku, boste z malo iznajdljivosti našli pravi spominek za pravo osebo. Namreč ni nujno, da spominček kupite. Enako vrednost imel lahko nek posebno oblikovan kamenček, ki ste ga izbrali za točno določeno osebo.

Najpogostejši spominki so magnetki za na hladilnik, obeski za na ključe, skodelice za kavo, zapestnice …

A vsak spominek ni za v kovček Pri izbiri spominkov pa moramo biti zelo previdni, saj v Evropo določenih stvari pač ne smemo prenesti. Prepovedano je na primer uvažati spominke, izdelane iz zaščitenih vrst. Kot že sama beseda pove, so ti namreč izdelani iz ogroženih vrst živali in rastlin. Če bodo cariniki na meji ugotovili, da je spominek narejen iz ogrožene živali, rastline ali njenih delov, ga bodo zasegli. Seveda če zanj ne boste imeli ustreznega dovoljenja, za katerega boste po vsej verjetnosti odšteli velike denarce.

Kljub opozorilom pa so slovenski cariniki v zadnjih letih zasegli kar nekaj prepovedanih premetov. Med najpogostejše predmete spadajo različne kamene korale, lupine orjaškega morskega polža in školjk, kače v alkoholu, izdelki iz kož pitonov, krokodilov, slonovine, izdelki tradicionalne kitajske medicine, ki na primer vsebujejo izloček žlez zaščitenih pižmarjev in dele kosti leoparda, uplenjene ptice, trofeje, okostja in kože zaščitenih živali.

Pred nakupom spomninka se tako najprej dobro pozanimajte, kaj kupujete in če boste to sploh lahko pripeljali v svojo domovino.

Ne spreglejte