Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
27. 2. 2015,
15.57

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 27. 2. 2015, 15.57

7 let, 12 mesecev

Česa ne smete spregledati, če vas zanese v Berlin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nemška prestolnica poleg pestre zgodovine ponuja nekaj za vsakogar. Zbrali smo nekaj pomembnejših krajev, ki jih morate odkljukati, če vas kdaj zanese v to multikulturno in kozmopolitsko mesto.

Brandenburška vrata Med številnimi znamenitostmi ne moremo spregledati Brandenburških vrat, enega glavnih simbolov mesta, od katerih teče vzdolž celotnega okrožja promenada Pod lipami (Unter den Linden). Mogočna konstrukcija na Pariškem trgu je sestavljena iz dvanajstih stebrov, nad vrati pa je kvadriga z boginjo miru v kočiji. Vrata so bila zasnovana kot slavolok miru, vendar so jih pogosteje uporabljali za povzdigovanje vojaških dosežkov.

Berlinski zid Ena najpogostejših asociacij z nemško prestolnico je seveda Berlinski zid, več kot 150 kilometrov dolga betonska prepreka, ki je mesto več kot 28 let delila na vzhodni in zahodni del, ravno lanskega novembra pa smo obeležili 25. obletnico njenega padca. Zid ostaja eden od glavnih spomenikov in turističnih atrakcij, čeprav je od njega ostalo bolj malo. Najbolj znan ostanek v Berlinu, znan kot East Side Gallery, je dolg 1,3 kilometra in so ga imenovali za državni spomenik. Drugi prepoznavnejši ostanek zidu je na Niederkirchenstrasse, vendar ne gre za izvirnik, ampak za na novozgrajeno kopijo.

Parlament Reichstag je sedež nemškega parlamenta in stoji le nekaj sto metrov severno od Brandenburških vrat, krasi pa ga velikanska steklena kupola, ki je za turiste odprta od leta 1999.

Muzejski otok Ljubitelji umetnosti ne smejo izpustiti otoka reke Spree. Na Muzejskem otoku (Museum Insel) se namreč nahaja večina berlinskih muzejev. Na severnem delu se z mogočno kupolo dviga neobaročna stavba Bode Museum. Proti jugu sledi Pergamonmuseum, ki je mednarodno priznan zaradi številnih dragocenih zbirk, slovi tudi po rekonstrukciji starih oltarjev. Na otoku so tudi Novi muzej (Neues Museum) in Stara nacionalna galerija (Alte Nationalgalerie) ter ena največjih nemških protestantskih cerkva in največja berlinska cerkev Berliner Dom.

Alexandrov trg in televizijski stolp Ne pozabite še na Alexandrov trg, ki je bil nekoč središče Vzhodnega Berlina. Tam stoji tudi znameniti televizijski razgledni stolp (Fernsehturm), ki sega kar 368 metrov v nebo. Torej višje od znamenitega Eifflovega stolpa v Parizu. Nanj se lahko tudi povzpnete in si ogledate mesto v vsej njegovi veličini – če le ni zavito v meglo.

V bližini stojita še dve zgodovinski stavbi – mestna hiša, prej znana kot Rdeča mestna hiša (Rotes Rathous) in Mariankirche, druga najstarejša cerkev v Berlinu.

Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche Spominska cerkev cesarja Viljema na Kurfürstendammu je bila med drugo svetovno vojno uničena v bombardiranju, a so jo znova postavili. Edini spomin na staro zgradbo je razvalina zvonika, ki se imenuje Der Hohle Zahn – votli zob.

Spomenik žrtvam holokavsta Nemčija je spomin na medvojni holokavst leta 2005 zaznamovala s spomenikom žrtvam nacističnega nasilja v Berlinu. Spomenik, ki ga sestavlja 2.711 betonskih blokov, stoji med Brandenburškimi vrati in Potsdamskim trgom, na površini 19 tisoč kvadratnih metrov in skoraj na vrhu berlinskega bunkerja, v katerem je 30. aprila 1945 Adolf Hitler naredil samomor. Med mrežo betonskih blokov različnih višin se lahko tudi sprehodite, a nikar ne hodite po njih.

Steber zmage Na steber zmage (Siegessäule) na ulici Strasse des 17. Juni se lahko tudi povzpnete in mesto vidite s povsem nove perspektive. Na vrhu stolpa je boginja zmage Viktorija, ki maha z zlatim lovorovim vencem proti Parizu.

Checkpoint Charlie Checkpoint Charlie je bil nekdaj najbolj znan prehod med razdeljenim Berlinom, ki so ga ob združitvi nemških držav porušili. Leta 2000 so naredili rekonstrukcijo originalne kontrolne barake, pred katero zdaj stojijo tudi stražarji – igralci, seveda. V bližini je tudi muzej.

Berlinsko podzemlje Berlinsko podzemlje niso le podzemne železnice, ampak tudi okoli tisoč bunkerjev iz 2. svetovne vojne. Čeprav je večina (nalašč) pozabljenih, saj mestne oblasti ne kažejo posebnega zanimanja za njihovo ureditev, pa jih je nekaj spremenjenih v muzeje, na primer na podzemni postaji Gesundbrunner, s tem pa se ukvarja še zveza Berliner Unterwelten.

Gendarenmarkt Na trgu, ki velja za enega najlepših v Berlinu, so tri znamenite zgradbe – Nemška katedrala (Deutscher Dom), Francoska katedrala (Französische Dom) in Koncertna hiša (Konzerthaus). Potsdamer Platz Poleg številnih modernih objektov, pisarn, trgovin, kinodvoran, je na Potsdamer Platzu najbolj prepoznaven Sony Center s prepoznavno stekleno-kovinsko strukturo in streho v obliki šotora.

V bližini sta še dve visoki stavbi, stavba banke Deutsche Bank in Kollhoff Tower. Na vrh druge greste se za 6,5 evra lahko z najhitrejšim dvigalom v Evropi –100 metrov višine oz. 24. nadstropje dosežete v približno 12 sekundah. Na vrhu se nahaja razgledna točka Panoramapunkt, od koder je čudovit pogled na mesto. Kreuzberg Čeprav okolica morda deluje nekoliko zlovešče, pa se v tem okrožju nahajajo najboljši klubi, kjer zabave trajajo precelj dlje kot pri nas. A navodila, kako do njih si vnaprej pripravite, saj so dobro skriti pred turisti, katerih se alternativci in umetniki tako izogibajo. Predvsem pa se vsaj poskušajte prilagoditi okolici, ki se še vedno trudi ostati neskomercializirana, čeprav so jo turisti že odkrili.

Ne spreglejte