Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
3. 4. 2015,
14.33

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Barcelona Španija

Petek, 3. 4. 2015, 14.33

8 let

Barcelona, sredozemska metropola z nedokončano baziliko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Barcelona je katalonska prestolnica in drugo največje mesto Španije, z več kot milijon in pol prebivalcev, pa vsako leto pritegne več turistov in popotnikov. Kaj si torej ogledati?

Prevoz, hrana in prenočitev Poleg nekoliko dražjih hotelov se lahko nastanite tudi v hostlih, ki so precej ugodnejši (od 10 evrov na noč), a si boste najcenejšo sobo morali deliti z drugimi popotniki. Do Barcelone boste najhitreje prispeli z nizkocenovnimi letalskimi prevozniki iz mest sosednjih držav – na primer iz Benetk lahko z nekaj sreče z Ryanairom letalsko karto najdete tudi za sto evrov, medtem ko vas bo prevoz iz Ljubljane stal precej več.

Peš boste za silo obvladali le najožje središče mesta, sicer pa vozijo številni avtobusi, tramvaj ali metro, ki povezuje vse dele mesta. Pa hrana? To, da se po šesti uri zvečer več ne je, pri Špancih ne drži. Paelo in tapas boste poplaknili s sangrio in zaplesali flamenko, nočno življenje v mestu pa je prav tako precej pestro. Pa glavne znamenitosti?

Cerkev La Sagrada Familia Bazilika svete Družine je znana tudi kot Sagrada Familia. Arhitekturno jo je zasnoval arhitekt Antoni Gaudí, graditi so jo začeli leta 1882 in do danes še vedno ni končana. Po trenutnih načrtih naj bi bila zgradba končana leta 2026, kar sovpada s stoletnico Gaudíjeve smrti, natanko 144 let po začetku del. Baziliko vsako leto obišče več milijonov ljudi. Kot pišejo na uradni spletni strani bazilike Sagrada Familia, je Gaudí med gradnjo napovedal, da naj bi bila zgradba končana v prvi tretjini 21. stoletja. Gradnjo od leta 1990 nadzira arhitekt Jordi Faulí.

Park Güell Po načrtih katalonskega arhitekta Antonija Gaudíja so med letoma 1900 in 1914 zgradili tudi nekoliko nenavaden mestni park, leta 1984 pa so ga uvrstili na Unescov seznam svetovne dediščine. Park z mogočnim stopniščem je poln pisanih mozaikov, stebrov in nenavadnih skulptur, sicer pa je le še ena od številnih Gaudíjevih mojstrovin, ki so nepogrešljiv del podobe Barcelone.

Camp Nou Obisk znamenitega nogometnega stadiona barcelonskega nogometnega kluba Barcelona Camp Nou je skoraj nujen, tudi za tiste, ki jim nogomet ni prav blizu. Stadion je s 104 tisoč sedeži največji nogometni stadion v Evropi. Vstopnica za odrasle vas bo stala 23 evrov, otroci do 5. leta imajo prost vstop. Ogledi so mogoči vsak dan med 9.30 in 15.00 ter med 16.30 in 18.00.

Ulica Rambla Živahna ulica Rambla je vedno polna turistov, sprehajalcev in nakupovalcev, zaradi velike gneče in žeparjev pa je pametno malo bolj paziti na svoje stvari. Po njej se lahko spustite vse do obale in dela pristanišča.

Montjuich Barcelona se razprostira med morjem in številnimi griči, s katerih se odpirajo lepi razgledi. Eden najlepših se ponuja z Montjuicha, kjer pozornost zbuja predvsem prizorišče 22. olimpijskih iger leta 1992.

Muzeji Če potovanje radi preživite v muzejih, si omislite articket, kombinirano karto za 30 evrov, ki vam odpre vrata šestih muzejev in velja tri mesece. Katerih? Muzej Joan Miró je v Montjuicu. Miró je bil katalonski slikar, njegova dela si lahko ogledate v njegovem muzeju skupaj s preostalimi umetniški deli z vsega sveta. Muzej Antonia Tàpiesa je muzej posvečen življenju in delu tega katalonskega ekspresionističnega umetnika.

Barcelonski Muzej sodobnih umetnosti (MACBA) vsebuje dela, ki so nastala po večini v 20. stoletju, predvsem v Kataloniji, medtem ko Nacionalni muzej katalonskih umetnosti (MNAC) hrani eno od največjih zbirk romanske umetnosti na svetu. Muzej Pabla Picassa hrani veliko zbirko slik iz mladega Picassovega obdobja. Stoji v starem mestnem jedru in omogoča prost vstop vsako prvo nedeljo v mesecu in ob nedeljah po 15. uri. CosmoCaixa pa je mestni muzej znanosti in eden od najboljših na svetu.

Plaža V toplejših mesecih oživi tudi obala, na peščeni plaži pa si boste morali izbojevati prostor zase. Nedaleč stran je barcelonsko pristanišče, zavetje za številne ladje, jadrnice in jahte. Kopalna sezona se v Barceloni začne okoli 15. marca in traja do 15. novembra. Ravno prav, da se odpravite tja, torej.

Ne spreglejte