Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
31. 3. 2018,
15.00

Osveženo pred

6 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,47

Natisni članek

kuhinja hrana turška hrana

Sobota, 31. 3. 2018, 15.00

6 let

Jejte kot turški zvezdniki #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,47
turška hrana | Foto Instagram/mutfagimdan_mutfaginiza

Foto: Instagram/mutfagimdan_mutfaginiza

Imate radi odlično hrano in ste si kdaj želeli jesti kot zvezdniki vaših najljubših serij? Predstavljamo vam osem najbolj priljubljenih turških jedi.

1. Menemen

Ta tradicionalni turški zajtrk sestavljajo umešana jajca, pripravljena v sotirani zelenjavi. Postrežemo ga s popečenim kruhom.

 
 
 

A post shared by 🌸Leyla Oruç🌸 (@oruc_leyla_) on

2.  Köfte

Köfte so stalnica turške kuhinje. Narejeni so iz mletega mesa govedine ali jagnjetine, oblikovanega v polpete ali kroglice. Postrežemo jih lahko v sendivču, kot dodatek k solati ali pa preprosto le z jogurtom.

3. Pide

Pide ali "turška pica" je ena izmed najbolj priljubljenih jedi. Ta ploski kruh (flatbread) je največkrat oblikovan tako, da spominja na čoln, kot klasična pica pa je tudi pide obložena z različnimi sestavinami: od mletega mesa do špinače in sira. Pogosto dodajo tudi jajce na oko.

 

A post shared by Pide Oven (@pideoven) on

4. Manti

Čeprav manti na prvi pogled nekoliko spominja na žlikrofe ali raviole, je ta tradicionalna turška jed povsem edinstvena tako v okusu kot teksturi. Majhne cmoke iz govedine ali jagnjetine lahko skuhamo ali ocvremo, postrežemo pa jih z jogurtom ali maslom. Navadno so močno začinjeni.

 

A post shared by SAKLIBAHÇE (@adasaklicafe) on

5. Dolma

Dolma vključuje vse od z mletim in začinjenim mesom polnjenih listov trte pa do polnjenih paprik, bučk in jajčevcev. Če je nekaj napolnjeno z mesom, potem je v Turčiji to dolma.

6. Su Böreği

Turki poznajo mnogo variacij bureka, ta pa je posebna, ker je nekakšna mešanica med lazanjo in pecivom. Su Böreği (ali vodni burek) je narejen iz zmehčanega testa in skuhan v mleku ter jajcih. Najpogosteje je polnjen s sirom in špinačo.

 

A post shared by Perinin Mutfağı (@perihanpezuk) on

7. Kuzu Tandır

Za to priljubljeno jed ponavadi nad žar obesijo kar celo ovco in jo nato počasi spečejo, da meso postane hrustljavo in sočno. Poleg najpogosteje postrežejo riž, krompir, zelenjavo in jogurt.

 

A post shared by Celaleddin Arpat (@celalarpat) on

 8. Bakalava

Balkancem dobro poznana baklava je daleč najbolj priljubljena turška sladica. Pravijo, da ta sladka in edinstvena jed iz sirupa in oreščkov nikjer nima boljšega okusa kot prav v Turčiji. Najboljša je, če jo jemo svežo.

Ne spreglejte