Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
24. 2. 2012,
10.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 24. 2. 2012, 10.50

8 let

Za trajnost odnosa je kriv oksitocin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Če ste mislili, da je kakovost vašega odnosa odvisna samo od tega, kako ste videti ali kako se poljubljate, se motite. Zadnje raziskave trajnost ljubezenske zveze pogojujejo z oksitocinom v krvi.

Oksitocin je naravni hormon sreče

Spomnimo: oksitocin je hormon, ki ga poznamo tudi pod imenom hormon ljubezni. V kri se sprošča med spolnim odnosom, še posebej med doseganjem orgazma, vpliva na izliv semenske tekočine, zanositev, porod oziroma porodne popadke ter povezave med materjo in otrokom, ki se ustvarijo med dojenjem. Je tisti hormon, zaradi katerega občutimo srečo, povezanost, ljubezen, užitek, sproščenost, pripadnost in še mnogo drugega.

Če gre verjeti januarski raziskavi ameriškega Nacionalnega inštituta za zdravje, povišana raven oksitocina v telesu vpliva na boljši čustveni odziv med partnerjema, od tega pa je odvisno, kako dolgo bosta ostali skupaj. Od 163 odraslih med dvajsetim in tridesetim letom starosti, ki jih je zajela raziskava, jih je 120 ravnokar začelo zvezo, preostali so bili samski. Pokazalo se je, da imajo sveže zaljubljeni veliko višje vrednosti oksitocina v krvi kot samski, zato so bolje razpoloženi, bolj čustveni in bolj uglašeni drug z drugim. Pari, ki so imeli najvišje vrednosti oksitocina na začetku odnosa, imajo več možnosti, da ostanejo skupaj, kot tisti z manj oksitocina – tako vsaj potrjuje 25 parov, ki so bili tudi šest mesecev po opravljeni raziskavi še vedno skupaj

Pravljica se ne napiše sama

Po drugi strani oksitocin ne poskrbi zgolj za občutke blaženosti in sreče, ampak je povezan tudi z napetostjo in skrbnostjo, ko je treba odnos (partnerja) zaščititi – enako se zgodi novopečenim staršem, ki so zaradi skrbi za dojenčka zelo zaščitniški. Raziskava potrjuje, da ravno ta skrbnost, skoraj obsedenost s partnerjem in z odnosom, zagotavlja nastanek, pozneje pa obstoj dolgotrajne in trpežne zveze. Ko vam partner naslednjič priredi ljubosumno sceno, poskusite razumeti, da gre za drugo, temnejšo plat oksitocina, ki naj bi vajin odnos vseeno utrjevala.

Seveda pa to lahko počnete tudi na lepše načine – z romantičnimi besedami, dejanji in razmišljanjem si tudi sami povišujete raven oksitocina v krvi, zato imate občutek, da ste s partnerjem še bolj povezani, in zato hormon sreče še dodatno naraste, krog se sklene. Torej, če hočete ostati zaljubljeni, se obnašajte zaljubljeno in pridelujte sami svoj oksitocin!

Ne spreglejte