Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 3. 2016,
20.46

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

mali junaki otroštvo otroci

Četrtek, 17. 3. 2016, 20.46

6 let, 6 mesecev

Za srečo ni treba veliko. To je sedem stvari, ki jih vaši otroci nikoli ne bodo pozabili.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Otroci si zapomnijo najbolj običajne stvari, take, ki ne stanejo veliko, terjajo pa čas in zaupanje v otroka ter njegove sposobnosti. Česa torej ne bodo pozabili?

1. Trenutka, ko jim starši dovolijo, da odrastejo

Gre za trenutke, ko starši otroku dopustijo, da prevzame odgovornost za svoja dejanja, in s tem priznajo, da je njihov otrok odrasel. Ko mu na primer dovolijo, da prvič sam prečka cesto, da se prvič sam odpravi v trgovino, da prvič sam ostane doma, da sam zaklene stanovanje in se sooči s svojimi strahovi.

2. Tona vašega glasu

Čeprav se staršem velikokrat zdi, da jih otroci ne poslušajo, pa v resnici ni ravno tako. Vsaj tona vašega glasu si bodo zapomnili za vedno. Ali bo to ton glasu, ki ga proizvajate ob branju pravljice za lahko noč, ali pa vpitje, s katerim ga napadete v trenutku, ko ne veste več, kako bi ravnali, je odvisno samo od staršev.

3. Trenutka, ko starši priznajo, da so storili napako

Otroci si bodo zapomnili trenutek, ko boste priznali, da ste storili napako in se jim zanjo primerno opravičili. Takrat bodo namreč spoznali, da kljub vsej avtoriteti, ki jo starši imajo, vendarle niso popolni. In dejstvo je, da se otroci tega zavedajo že dlje časa. S tem, ko to priznajo tudi starši, otroku sporočajo, da še vedno stojijo na realnih tleh in otroci to znajo ceniti.

 | Foto:

4. Trenutka, ko starši postavijo jasne meje

Nihče ne mara meja in omejitev, še najmanj otroci. A trenutka, ko starši meje vendarle postavijo, si bodo zapomnili za vedno, saj ste jim s tem ne samo postavili pravila, ampak jim dali tudi dragocen občutek varnosti.

Logično je, da se otroci jezijo, če ste jim na primer skrajšali čas, ki ga lahko preživijo pred elektronskimi zasloni, a prej ko slej bodo ugotovili, da je to poteza v njihovo korist.

5. Trenutka, ko jim boste pripravili presenečenje

Čeprav je rutina za mnoge prijetna, saj daje občutek varnosti, pa ni nekaj, po čemer bi otroci pretirano hrepeneli in si želeli zapomniti. Že samo, če med potjo iz šole zavijete po drugi poti in se ustavite na soku in igralih drugje, kot je to običajno, mu boste s tem polepšali dan.

6. Trenutka, ko si starši dovolijo spet biti otrok

Starši si le redko privoščijo popoln odklop v družbi svojih otrok, zato so trenutki, ko si to vendarle dovolijo, toliko bolj dragoceni. Otrokom daje občutek, da so v njihovi družbi najbolj srečni.

7. Trenutka, ko ste bili tam, kjer so vas potrebovali

Otroci si želijo pozornosti in družbe svojih staršev. Razumejo, da ne morete biti kar naprej na voljo in z njimi, zato so jim trenutki, ko se nepričakovano pojavite in ostanete z njimi dlje, kot so pričakovali, eni tistih, ki jih ne bodo pozabili.

Ne spreglejte