Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Deja Crnović

Petek,
6. 3. 2015,
16.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

posilstvo partnerstvo

Petek, 6. 3. 2015, 16.05

8 let

V Sloveniji se tretjina posilstev zgodi v partnerskih zvezah

Deja Crnović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ta teden bo pravosodno ministrstvo v javno razpravo dalo predlog, da se posilstvo s strani osebe, s katero je žrtev v partnerski skupnosti, prav tako obravnava po uradni dolžnosti.

Spolno nasilje, ki se zgodi med partnerjema v zakonski ali zunajzakonski zvezi, zlasti ko gre za posilstvo, je ena najtežje prepoznavnih in dokazljivih oblik nasilja. Kot opozarja dr. Jasna Podreka s filozofske fakultete, je to pogosto povezano s stereotipnim prepričanjem, da je spolnost ena od obveznosti v zakonski oziroma intimni partnerski zvezi, kar dokazujejo tudi nekateri zapisi na spletnih forumih, romantiziranje nasilja v partnerski zvezi pa lahko opazimo tudi v knjigah in filmu Petdeset odtenkov sive.

V Sloveniji je bilo že leta 1977 v Kazenskem zakoniku posilstvo opredeljeno tudi kot nasilno spolno občevanje moškega z zakonsko (zunajzakonsko) partnerico, leta 1995 pa je kazenski zakonik med storilce in žrtve zajel tako moške kakor ženske. Današnja opredelitev posilstva iz 170. Člena Kazenskega zakonika se tako glasi:

Posilstvo v intimni zvezi kmalu pregonljivo po uradni dolžnosti?

A medtem ko je posilstvo zunaj partnerske zveze pregonljivo po uradni dolžnosti, se v primeru, da storilec živi v zakonski, zunajzakonski skupnosti ali registrirani istospolni skupnosti, pregon začne le na predlog žrtve. Kot so nam sporočili z ministrstva za pravosodje, se "zavedajo problematike pregona na predlog, ko gre za kazniva dejanja zoper spolno nedotakljivost oziroma posilstva v partnerskih skupnostih. Prvotno travmo žrtve namreč lahko neustrezen odziv kazensko pravnega sistema le še poslabša, kar vodi v nezaupanje v organe odkrivanja in pregona ter v nevarnost sekundarne viktimizacije".

Zato pri pripravi novele Kazenskega zakonika na tem področju na ministrstvu razmišljajo v smeri ukinitve začetka postopka na predlog ter uvedbi kazenskega pregona po uradni dolžnosti. "Dosledna uveljavitev načela oficialnosti bi tako spremenila trenutno situacijo, v kateri je podan predlog s strani žrtve nujna procesna predpostavka za začetek kazenskega pregona. Novela bo v javno razpravo dana v tem tednu, vse prispele predloge in pripombe pa bomo na ministrstvu skrbno preučili," so še zapisali. V Sloveniji tretjina, v Evropi skoraj dve tretjini posilstev zagrešijo partnerji žrtev

V Sloveniji so po podatkih policije v med letoma 2008 in 2014 dobrih med 409 primeri posilstva obravnavali 146 primerov, ki so se zgodili znotraj zakonske ali partnerske skupnosti ali pa je bil storilec nekdanji partner. To pomeni, da se je v omenjenem obdobju vsako tretje posilstvo v Sloveniji zgodilo med osebama, ki sta bili ali sta v intimni zvezi.

Po podatkih Evropskega inštituta za spolno enakopravnost naj bi se kar 61 odstotkov posilstev zgodilo doma s strani oseb, ki jih žrtev pozna. Kot opozarja Jasna Podreka, je pri interpretaciji podatkov treba upoštevati možnost, da so žrtve o takšnem nasilju redkeje poročale, obstaja pa tudi velika verjetnost, da žrtve takšnega nasilja ne prepoznajo.

Ne spreglejte