Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
20. 6. 2016,
8.51

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča DZS

Foto: Bor Slana, Thinkstock, Wikimedia Commons, YouTube

Natisni članek

advertorial DZS šola šolske potrebščine Nazaj v šolo

Ponedeljek, 20. 6. 2016, 8.51

2 meseca, 1 teden

Top 10 izletov za uspešno zaključeno šolsko leto

Vsebino omogoča DZS

Foto: Bor Slana, Thinkstock, Wikimedia Commons, YouTube

Foto: Thinkstock

Otroci so bili vse leto pridni in marljivi, zdaj pa si zaslužijo nekaj razvajanja z naše strani. Naj bo že začetek počitnic nepozaben, zato se odpravite na prvi poletni potep. Imamo kar deset idej, kam!

Čas je, da rezervirate dan za prvo poletno doživetje

Pripravili smo seznam izletov, ki bodo zabavali vso družino. Na njem boste našli tako izlete po Sloveniji kot tudi najbolj priljubljene destinacije čez mejo, a smo pazili,  da so v bližini. Lahko se podate v neokrnjeno naravo, lahko greste v deželo, ki bo spodbudila vašo domišljijo, ali pa po dozo adrenalina. Ostane samo še eno vprašanje: katera bo prva točka na vašem počitniškem zemljevidu?

#1 Dan v idilični dolini Soče in Trente

 | Foto: Bor Slana Foto: Bor Slana Izlet za družine, v katerih se skrivajo romantične duše, ki rade zbirajo čudovite vtise iz neokrnjene narave. Dolina reke Soče je ena najlepših destinacij v Sloveniji, ki je navduševala tudi najslavnejše režiserje, da so jo uporabili za kadre v svojih filmih. Organizirajte dan za piknik, a preden najdete lep kotiček za malico in lenarjenje, vam priporočamo naslednje postanke: izvir reke Soče,  spomenik dr. Juliusa Kugyja, očeta alpinizma, korita Mlinarice, čudovit alpski botanični vrt Juliana ter Mala in Velika korita Soče, ono najbolj priljubljenih točk v dolini reke Soče. V Trenti lahko obiščete muzej, kjer imajo bogate razstavne zbirke, ki so tudi interaktivne, nad njim pa uzrite Triglav.

#2 Poženite si adrenalin po žilah v Bovcu

 | Foto: Bor Slana Foto: Bor Slana Čisto blizu doline Soče in Trente pa se nahaja malce drugačen slovenski biser. Je vaša družina bolj usmerjena k akciji? Potem to poletje nujno v Bovec in ne pozabite na obvezno opremo: pogum! Preizksuite najbolj priljubljene poletne dogodivščine, kot so rafting, kanjoning, kajkaštvo, hydrospeed ali zip-line. Torej, ste si izbrali letošnji izziv?

#3 Poletna doživetja ob Bohinjskem jezeru

 | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Slej ko prej bo tu vročinski val in hrepeneli boste po hlajenju ob vodi. Mnogi raje izberejo jezera kot plažo ob morju, saj je tam bolj hladen zrak in več sonca, ponavadi pa tudi precej manj gužve. Bohinj je odličen kraj za družinski izlet in plavanje v prijetno hladnem jezeru. Poleg tega je tam veliko možnosti za aktivnosti na vodi, prav tako pa za odkrivanje okolice – peš ali s kolesom. Ena najlepših in najbolj priljubljenih destinacij, ki si jo lahko izberete, je ogled kraškega izvira in slapa Savice.

#4 Letos so Goriška brda še posebej priljubljena

 | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Zakaj se bodo še posebej letos otroci radi odpravili v te raje? Ker verjetno tudi pri vas doma obožujete zelo priljubljeno slovensko nadaljevanko Žlahtna štorija. In glavno dogajanje je postavljeno ravno v Goriška brda. Zato se odpravite tja na potep in skupaj poiščite znane prizore, ki ste jih do zdaj lahko občudovali le prek televizije. Oglejte si vinograde, privoščite kakšno lokalno specialiteto, vzpnite se na grad Dobrovo in prečkajte naravni most Krčnik.

#5 Olimje za ljubitelje pravljic

 | Foto: YouTube Foto: YouTube Sploh veste, kje te dni živijo vsi slovenski pravljični junaki? V bližini vasi Olimje, eni najlepše urejenih slovenski vasi, se sredi gozda skriva prav posebna dežela. Tu živijo najslavnejši pravljični junaki, vi pa lahko obiščete njihove domačije, spoznate več o njih, oni pa vam morda celo postavijo kakšen izziv. Pravljično deželo bodo oboževali tako mlajši kot njihovi starši, saj so tudi zadnji zagotovo dobro seznanjeni s temi junaki. Po obisku dežele pa še sladek postanek – v čokoladnici Olimje, kjer si naberite sladko zalogo za domov.

#6 Obisk največjega slovenskega junaka v Kranjski Gori

 | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Med počitnicami lahko tudi malce utrdite snov slovenske književnosti. Ste vedeli, da je v Kranjski Gori živel slovenski avtor Josip Vandot, ki je ustvaril Kekca in nam opisal njegove dogodivščine? Zato danes v Kranjski Gori stoji tudi prav poseben kraj, Kekčeva dežela. Tu živijo Kekec, teta Pehta, zlobni Bedanec, modri Vitranc, očarljiva Mojca, simpatičen Brincelj in ne tako pogumen Rožle. Če so vašo otroci stari nekje do 11 let, jih bo obisk dežele navdušil.

#7 Kot graščaki na gradu Miramar

 | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Poglejmo še malce čez mejo. Zabaven enodnevni izlet lahko organizirate v smeri proti Italiji, kjer se blizu Trsta nahaja grad Miramar, ki je videti kot iz pravljice. Ste vedeli, da mira mar v španščini pomeni pogled na morje? In tudi to je posebnost tega gradu, saj prav iz vsakega okna lahko uzrete pogled na morje. No, menda obstaja le eno okno, ki tega ne omogoča. Podajte se na raziskovanje gradu in poskušajte najti to okno. Sicer je v gradu tudi urejen muzej, ki prikazuje življenje graščakov, obdaja pa ga čudovit park z redkimi in eksotičnimi rastlinami.

#8 Potovanje okoli sveta v enem dnevu – v Minimundus

 | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Potovanje sveta se začne v Avstriji, natančneje v Celovcu, kjer stoji edinstven park Minimundus, saj v njem lahko praktično vidite cel svet. V parku je mogoče videti okoli 150 miniaturnih maket znanih objektov iz vsega sveta, v razmerju 1 : 25. Preverite svoje znanje o svetovnih znamenitostih, zagotovo se naučite veliko novega! Poleg parka imate v Celovcu še mnogo drugih možnosti za sprostitev in tudi rekreacijo. Oglejte si mestno jedro, gradove, sprehodite pa se lahko tudi do Vrbskega jezera.

#9 Na vrtoglavo vožnjo v Gardaland

 | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Gardaland vsi dobro poznamo in dejstvo je, da se ga nikoli ne naveličamo. Če ste že bili ali še ne – tudi letos poleti vas zagotovo ne bo razočaral. Obiščite deželo, kjer lahko postane resnica vsaka stvar, ki jo premore domišljija. Sprehodite se med pravljičnimi bitji, škrati, razbojniki in gusarji ter doživite neverjetne adrenalinske izkušnje. Enodneven izlet tja in nazaj bo naporen, zato si morda raje vzemite dva dneva. Potem lahko obiščete tudi akvarij Sealife v bližini, kjer lahko vidite več kot pet tisoč živalskih vrst, kot so želve, meduze, lokalne in eksotične ribe, prav tako tudi morske konjičke. Najpogumnejši si lahko ogledajo tudi akvarij z morskimi psi.

#10 Skok v toplo Blatno jezero

 | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Madžari se radi pohvalijo, da je Blatno jezero njihovo morje. Gre za eno največjih evropskih jezer, ki je znano tudi po tem, da je zvečer okoli njega precej razigrano. Če boste tu, vam možnosti za zabavo ne bo zmanjkalo: lahko se dobro naplavate, saj je jezero zelo toplo, se preizkusite v surfanju ali celo jadranju, lahko tudi ribarite, prav tako pa le lovite sončne žarke. Izlet je lahko čisto športen, saj se lahko odločite, da boste jezero prekolesarili. Okoli jezera je namreč veliko urejenih kolesarskih poti, lahko pa se podate tudi na jezdenje konjev ali pa se naokoli odpravite kar peš.

Da bodo počitnice brezskrbne, pa poskrbite, da v 1. september ne zakorakate nepripravljeni

Pred začetkom popolnega poletnega odklopa doma ali na počitnicah pa lahko skupaj z otroki že opravite ugodne nakupe za naslednje šolsko leto. Vse šolske potrebščine bodo tako že pripravljene čakale v omari, vi pa boste brez skrbi uživali prav do 1. septembra.

Preverite akcijo DZS, ki je prav poletno vroča:

Za vse kupce v juniju in juliju:

- 10 % popusta na vse šolske potrebščine,

- 50 % popusta na izbrane šolske potrebščine.

Več o akciji na spletni strani DZS.

Preberite še:

Učenje med počitnicami - da ali ne?

Ne spreglejte